Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Този път Ердоган накара Путин да чака за разговор, въпросът е защо? (ВИДЕО)

Този път Ердоган накара Путин да чака за разговор, въпросът е защо? (ВИДЕО)

Интересен щрих беляза разговорите в Техеран на турския президент Реджеп Тайип Ердоган с руския лидер Владимир Путин: президентът на Турция остави Путин да чака близо минута (50 секунди), преди да пристигне на срещата. Това постави руския му колега в непривичната роля на чакащ, при положение, че подобни политически тактики обичайно са запазена марка на самия Путин.

Действията на Ердоган предизвикаха серия тълкувания в конвенционалните и социалните медии – някои предположиха, че това е отмъщение на турския лидер заради подобно отношение към него в Кремъл преди две години, а други видяха в него свидетелство за голямата промяна, настъпила след руската инвазия в Украйна. Дали пък изоставяйки руския президент в неловка самота пред камерите, Ердоган не е целял да открои позицията, в която неведнъж е казвал, че е поставена собствената му страна – изоставена сама да се справя със заплахите от съседна Сирия?

През март 2020 г. по време на друга среща в Москва на Путин и Ердоган за Сирия руският лидер накара турския гост да чака почти две минути, преди да се яви за разговора, в разрез с дипломатическите практики. Мнозина тогава се опитаха да разгадаят посланието, което руският лидер е искал да предаде на колегата си от Турция с това отношение, но имаше и такива, които омаловажиха случая, като обясниха, че Путин закъснява за почти всички срещи, а рекорд държи разговор с Меркел, за който руснакът закъснял цели четири часа.

Срещата Ердоган-Путин преди две години бе ознаменувана със споразумение за прекратяване на огъня в сирийската провинция Идлиб, където нарастване на насилието доведе до прогонването на хиляди хора от домовете им и изправи Москва и Анкара пред пряка конфронтация. Не е ясно какви ще са резултатите от срещата в Техеран, проведена на фона на планове на Турция за нова военна операция срещу кюрдските бойци в Северна Сирия, която, както изглежда, не среща одобрението на главните играчи в региона.

Именно борбата с терористите в Сирия беше акцентът, който турският президент Реджеп Тайип Ердоган се постара да постави по време на разговорите в Техеран с президентите на Русия и Иран. Проправителственият в. „Сабах“ отбелязва, че Ердоган е изпратил много ясно послание на тристранната среща в Техеран: „Ще ликвидираме огнищата на злото от Сирия“. Той е подчертал, че Тал Рифат и Манбидж са се превърнали в леговище на терористи и „е дошло времето“ тези градове да бъдат прочистени от кюрдските сили, под чийто контрол се намират.

Изказването на Ердоган бе направено в момент, когато Турция подготвя нова трансгранична операция в Сирия. Турският президент подчерта, че очаква от Руската федерация и Иран да подкрепят страната му в тази борба.

Трябва да бъде ясно разбрано, че няма място в бъдещето на нашия регион за сепаратистки терористични организации, подчерта Ердоган.

На срещата в Техеран във вторник, част от т.нар. Астанински формат, тримата президенти излязоха с обща декларация, в която обещават да продължат сътрудничеството си за „елиминиране на терористите в Сирия“. Въпреки декларацията обаче, изглежда както Русия, така и Иран не са благоразположени към плановете за нова турска военна офанзива.

В разговор с Ердоган преди тристранния разговор в Техеран иранският върховен водач аятолах Али Хаменей предупреди, че евентуална военна операция ще навреди на Турция и региона и ще бъде от полза за „терористите“, които Ердоган се зарича да изкорени. Русия също сигнализира за неодобрение – посланикът на Москва в Сирия Александър Лаврентиев каза, че руското правителство се опитва да убеди Турция „да не използва сила, за да разреши висящите проблеми, а да се опита да намери решение чрез преговори и диалог“, напомня сайтът „Ал Монитор“.

„Гардиън“ коментира, че срещата в Техеран е била белязана от сблъсък на Путин с Турция по въпроса за Сирия, а „атмосферата на сърдечен консенсус“, демонстрирана от Русия и Иран, не била споделена от Ердоган що се отнася до амбициите му за намеса в Северна Сирия.

Още в началото на разговорите в тристранен формат турският лидер се постара да легитимира предприемането на евентуални едностранни военни действия от Турция в съседна Сирия, като заяви, че е невъзможно да се очаква Анкара да седи със скръстени ръце пред проблема.

Турският президент предупреди още през май, че турските военни съвсем скоро ще предприемат нова военна операция в Северна Сирия, чиято цел ще бъде елиминиране на терористичните заплахи, произтичащи от южната граница на страната. Някои експерти обясниха забавянето в осъществяването на плановете именно със стремежа на Анкара да отстрани разногласията си с Русия.

Дали Ердоган е успял да получи зелена светлина за плановете си в Сирия от Иран и Москва няма как да знаем. Изявленията на турския лидер в Техеран обаче показват, че той съвсем не се е отказал от намеренията „внезапно някоя нощ“ да изпрати турската армия в Сирия, както предупреди неведнъж досега. БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.