Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Арестуваха 10 адмирали от резерва в Турция след отворено писмо

Арестуваха 10 адмирали от резерва в Турция след отворено писмо

В Турция властите обявиха, че са арестувани 10 адмирали от резерва, сочени за лидери на група от 104-има пенсионирани висши офицери от бойния флот, които са подписали отворено писмо срещу плановете на президента Реджеп Ердоган да гради Истанбулски канал – 45-километрова водна връзка между Черно и Мраморно море, подобна на Панамския и Суецкия канал.

В писмото адмиралите от резерва заявяват, че построяването на такъв канал предполага Турция да денонсира Конвенцията от Монтрьо от 1936 година, с която се регулира преминаването на военни кораби през Босфора и Дарданелите и се гарантира свободното преминаване на плавателни съдове в мирно време.

От президентския дворец в Анкара сравниха писмото на адмиралите с опита за преврат от 2016-а.

На 10-имата задържани са повдигнати обвинения като на подсъдимите за събитията отпреди 5 години.

Около 10 милиарда долара се очаква да струва изграждането на Истанбулския канал. Ердоган има право да денонсира международни споразумения без да иска одобрение от парламента.

Президентът на Турция Реджеп Ердоган обяви 104-мата адмирали от резерва, които се обявиха в открито писмо срещу изграждането на Истанбулски канал между Черно и Мраморно море, за врагове на републиката и на основателя й Мустафа Кемал Ататюрк:

„Не влизам в задълженията на пенсионирани адмирали, 104-ма от които са се обединили да публикуват декларации, които „намирисват“ на политически преврат“.

Ердоган заяви още, че подписите под такова писмо не са никаква проява на свободно слово.

А по повод критиките, че с изграждането на канала ще бъде застрашено действието на Конвенцията от Монтрьо от 1936 година и Русия може да го сметне за заплаха, ако вече няма какво да регулира достъпа на бойни кораби от НАТО до Черно море, Ердоган заяви, че конвенцията ще се изпълнява, докато не бъде намерена подходяща алтернатива.

10 от пенсионираните адмирали са арестувани с обвинения подобна на тези на военните, свързвани с опита за преврат в Турция през 2016 година. БНР

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.