Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»АВСТРИЯ ЕКСПУЛСИРА ИМАМИТЕ С ВЪНШНО ФИНАНСИРАНЕ И ЗАКРИВА 7 ДЖАМИИ

АВСТРИЯ ЕКСПУЛСИРА ИМАМИТЕ С ВЪНШНО ФИНАНСИРАНЕ И ЗАКРИВА 7 ДЖАМИИ

Консервативното правителство на Австрия съобщи намерението си за експулсиране на имамите, получаващи външно финансиране, както и за закриването на седем джамии, предаде Би Би Си. Предполага се, че с това решение ще бъдат експулсирани около четирийсет имами, провеждащи религиозна дейност в страната.

Австрийският канцлер Себастиан Курц направи изявление, в което обяви решението на правителството, което се основава на факта, че в една джамия в столицата Виена, посещавана предимно от мюсюлмани турци е имало възстановка на битката при Галиполи от Първата световна война.

Австрийското списание „Falter“ публикува и снимки от тържественото честване. На тях се виждат деца във войнишки униформи, които развяват турския национален флаг.
Въпросната джамия била свързана със Съюза за турско-ислямска културна и социална взаимопомощ в Австрия. Снимките са били публикувани и във Фейсбук страницата на Съюза, която към момента е недостъпна.

„Политическият ислямизъм или радикализмът не може да имат място в обществото ни.“, заяви Курц.

Съюза за турско-ислямска културна и социална взаимопомощ в Австрия е легална организация с над сто хиляди членове и шейсет и пет джамии. Под шапката на организацията действа и едно подготвително училище, тя получава и религиозна субсидия от държавата.

В Австрия върви дебат за закриването на Съюза за турско-ислямска културна и социална взаимопомощ.

Obzornews.bg

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.