Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Белият дом: Ердоган покани Тръмп в Турция, но окончателно решение за визита няма

Белият дом: Ердоган покани Тръмп в Турция, но окончателно решение за визита няма

В изявление, направено от Белия дом се потвърждава, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган е отправил покана към президента на САЩ Доналд Тръмп да посети Турция, но на този етап няма окончателно решение за подобна визита. Това съобщи турската редакция на Би Би Си на сайта си.

По време на пресконференция в понеделник, в Анкара говорителят на турския президент Ибрахим Калън беше заявил, че Ердоган е отправил покана към Доналд Тръмп. „Доналд Тръмп каза, че ще посети Турция през 2019 г.“, изтъкна Ибрахим Калън.

В писмено изявление, разпространено от Белия дом се потвърждава поканата за посещение и се подчертава, че „все още няма нищо планирано и, че в бъдеще президентът Тръмп остава отворен за срещи.“, пише Би Би Си.

По време на пресконференцията Ибрахим Калън засегна темата и за изтеглянето на САЩ от Сирия.
Калън заяви, че след изтеглянето на САЩ Турция ще поеме битката срещу ИДИЛ и „няма да има пропуски“ в това отношение.

„Телефонният разговор межуд нашия президент и г-н Тръмп, проведен на 14 декември доведе до важно решение, което ще промени хода на целия процес. Това ново положение налага нова преоценка на балансите в региона и обсъждането на новите фактори.“, изтъкна говорителят на турския президент, цитиран от Би Би Си.

Obzornews.bg

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.