Home»АНАЛИЗИ»Безработицата в Турция стигна най-високата си точка от 9 години

Безработицата в Турция стигна най-високата си точка от 9 години

По данни на Турския статистически институт (ТСИ), безработицата през септември в Турция се е покачила с 0,8 процента в сравнение със същия период на миналата година и е достигнала ръст от 11,4 на сто. Взимайки предвид средният процент за всяко дванайсетомесечие, това е втората най-висока точка на безработицата в Турция при петнайсетгодишното управление на Партията на справедливостта и развитието. Анализът е от сайта на турската редакция на „Гласът на Америка“.

След започналата през 2008 г. глобална финансова криза, регистрираното ниво на безработица през 2009 г. в Турция е 13 на сто. През следващите девет години този процент е достигал най-много до 11,1 на сто.

Година – безработицата в проценти

2009 – 13%
2010 –11,1%
2011 – 9,1%
2012 – 8,9%
2013 – 9,5%
2014 – 9%
2015 – 10,3%
2016 – 10,9%
2017 – 10,9%

Броят на безработните достигна 3 милиона 749 хиляди души

С увеличаването на безработицата през септември 2017 г. броят на безработните достигна 3 милиона 419 хиляди души, а през септември 2018 г. –3 милиона 749 хиляди. Безработицата сред младите хора е над средното ниво за страната и от 20 % е стигнала до 21,6 на сто. По отношение на средната стойност на участието на работната сила в Турция, която се нарежда на последно място сред страните на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) през септември при този показател се наблюдава известно подобрение.

От 53,6 на сто средната стойност на участието на работната сила се е покачила на 54 процента. Въпреки това нивото на заетост е намаляло от 47,9 % на 47,8%. А процентът на работещите в сивия сектор в Турция през последната една година, е спаднал с един пункт и е стигнал стойност от 33,8 на сто.

Промишленото производство се е свило с 5,7 на сто

Пак по данни на Турския статистически институт през октомври т.г. промишленото производство се е свило с 5,7% в сравнение със същия период на миналата година.

Донните сочат, че свиването в промишления сектор не се ограничава само с предходния период. В сравнение със септември, през октомври промишленото производство е спаднало с 1,9%.

Най-силно изоставане се наблюдава в пера като „ниски технологии“ с 10,5 на сто, докато регистрираното използване на ниски технологии в проценти е 9,8 на сто. При по-ограничените високо технологични продукти е реализиран ръст от 13,7 на сто.

Икономистът Мустафа Сьонмез е на мнение, че данните за безработицата и промишленото производство потвърждават, че турската икономика върви към криза.

Ето какво споделя Мустафа Сьонмез пред турската редакция на Гласът на Аерика: „Ако се погледнат последните данни на Турския статистически институт, се подразбира, че свиването в промишления сектор ще продължи. Това положение ще повлияе негативно и на БВП. Най-вероятно ръстът за 2018 г. ще бъде под 2 процента. Въпреки увеличаването на участието в пазара на труда, тези хора не могат да си намерят работа и безработицата расте. Особено в земеделския и строителния бранш е налице сериозен спад в заетостта. Турция я чака дълга криза, съпроводена с висока инфлация.“

Броят на безработните може да достигне 4 милиона души

Доц. Азиз Челик от специалност трудова икономика при Университет „Коджаели“ обръща внимание на факта, че данните на Турския статистически институт относно работната сила за септември са съвсем нови и допълва, че възходящата танденция на безработицата ще продължи и през оставащия период на годината.

Доц. Челик прави следния анализ за турската редакция на Гласът на Америка: „Ние разбираме всичко това от молбите за застраховки срещу безработица. През ноември молбите за застраховки срещу безработица са скочили на 207 хиляди, което е исторически рекорд. През идните месеци тези цифри ще се отразят и на данните на ТСИ. От една страна, се наблюдава бум в молбите за застраховки срещу безработицата, а, от друга, е налице стагнация при работещите, на които се внасят осигуровки. За съжаление преди да изтече тази година броят на безработните хора може да достигне 4 милиона души. По най-голяма вероятност Турция ще отиде на местни избори (март 2019 г.) при най-висок процент на безработни от десет години насам. Инфлацията е над 20%, което не сме наблюдавали от години, безработицата расте, растежът пада. Ние преживяваме свиване в условията на стагнация. Можем да кажем, че Турция се намира в стагфлация, защото е налице инфлация в условията на стагнация. Още по-лошото е, че има изглед заедно с инфлцаията да се свие и икономиката.“

Obzornews.bg

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.