Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Бившият външен министър на Гърция Никос Дендиас очаква да види политическата посока, в която ще поеме Ердоган след изборите

Бившият външен министър на Гърция Никос Дендиас очаква да види политическата посока, в която ще поеме Ердоган след изборите

Гърция има много ясна представа какво се случва в съседна Турция и победата на турския президент Реджеп Тайип Ердоган не е изненада, заяви бившият външен министър на Гърция и настоящ депутат Никос Дендиас пред телевизия „СКАЙ“.

В интервюто Дендиас заяви, че няма сигурност в бъдещето на гръцко-турските отношения, развитието им ще зависи от това как Ердоган иска да подсигури посмъртната си слава.

Ердоган трябва да избира между вероятни посоки за страната си, като Гърция е единствената страна, която подкрепя европейската посока на Турция, отбеляза той.

Бившият външен министър добави, че съседната страна изпитва огромни икономически затруднения и допълни, че „се надяваме прозорецът на възможността ще даде шанс за нови усилия в гръцко-турски диалог“.

Дендиас заяви, че Гърция има твърда позиция и единствено иска поведение в рамките на международното право.

Относно факта, че Турция повдига въпроса за суверенитета на няколко острова, Дендиас заяви: „Надявам се, че го казва под претекст да създаде второстепенни въпроси, надявам се, че това е тактика, а не разбиране на закона.“ БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.