Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»България е на девето място по смъртност от COVID-19 в ЕС, но на първо място на Балканския полуостров

България е на девето място по смъртност от COVID-19 в ЕС, но на първо място на Балканския полуостров

България е на девето място по смъртност от COVID-19 в ЕС, но на първо място на Балканския полуостров, каза на брифинг в Министерския съвет главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Притеснението е голямо на колегите в Европа заради разпространението на новия щам особено във Великобритания, Ирландия и Нидерландия, допълни той.

Този щам не води до по-тежко заболяване, но се разпространява по-бързо и неговата заразност е в пъти по-голяма. Десет души заразяват между пет и шест души в България, а във Великобритания десет души заразяват 27, посочи той. Намираме се в момента в чудесна ситуация, но ако предприемем мерки за крайно отхлабване, много бързо ще се сблъскаме с новия щам. Няма начин този щам да не е влязал в България, добави още Кунчев.

Все още нямаме доказателства за разпространението на новия щам, имаме подозрения, но много бързо той може да измести класическия щам и това да доведе до силно натоварване на здравната система, каза ген. Венцислав Мутафчийски, председател на Националния оперативен щаб.

Заетостта на болничните легла за неусложнени случаи на COVID-19 към 21 януари е 20 на сто, като най-висока е заетостта на леглата в София област и София-град, посочи министърът на зравеопазването Костадин Ангелов. Заетостта на леглата за интензивно лечение на пациенти с COVID-19 е 43 на сто, като най-висока е в София област, Силистра, Ловеч и Видин. По думите му се запазва трайна тенденцията за неколкократно по-голям брой на излекуваните в сравнение с потвърдените случаи. БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.