Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»България и ЕС с най-голям ръст на робството

България и ЕС с най-голям ръст на робството

България е сред 5-те страни от ЕС с най-робски труд, а самият Европейски съюз е регионът, в който през 2017 година е регистрирано най-голямото увеличение на робството заради влизането на над 100 000 мигранти. Това показва годишният доклад за робството на британската аналитична компания Verisk Maplecroft.
В ЕС рискът от робски труд в селското стопанство, строителството и други сектори се е увеличил, като 20 от 28-те държави-членки на ЕС отбелязаха по-лоши резултати в сравнение с 2016 година. „Кризата с имигрантите увеличи риска от случаи на робството във веригата за доставки на компании в Европа“, сподели Сам Хейнс, старши анализатор по човешките права във Verisk Maplecroft.
Рейтингът, който отчита случаите на трафик на хора или робство, на законодателството и правоприлагането в 198 държави, класира Румъния, Гърция, Италия, Кипър и България като страни с най-робски труд в ЕС, отчитат анализаторите. Те обръщат внимание, че и петте държави са ключови входни врати към ЕС.
Според Международната организация на труда (МОТ), в световен мащаб 21 млн. души са принудени да работят насилствено, включително деца, което пък носи печалби от 150 млрд. долара годишно. От началото на годината около 115 000 мигранти и бежанци са достигнали до Европа по море, като повече от 80% са пристигнали в Италия, отбелязва МОТ.
“Мнозина се съгласяват да плащат големи суми за пътуването и да работят робски, за да изплатят дълговете, дължими на трафикантите, превели ги през границите”, подчерта експертката Александра Чанър от Verisk Maplecroft. “Местните власти трудно се справят с проблема за робството поради големия брой пристигания”, добави тя.
В световен мащаб Северна Корея си остава държавата с най-робския труд. Ситуацията се е влошила най-много в Турция, която се срина до положението на държава с „висок риск“ за робство.
Индия и Тайланд значително подобриха положението си, но все пак останаха в категорията на страните с „екстремни рискове“ заради тежки злоупотреби в строителството, производство на облекло, на храни и каучук, както и в риболова.
Целта на изследването е да помогне на компаниите да установят които са страните, където има най-голям риск от робски труд.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.