Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»Български политици поздравиха мюсюлманите за Курбан Байрам

Български политици поздравиха мюсюлманите за Курбан Байрам

Мюсюлманите по света отбелязват големия свещен празник Курбан Байрам, наричан още Коч Байрам.
Министър-председателят Бойко Борисов поздрави цялата общност в България през своя личен профил във Фейсбук.

„Бъдете здрави и щастливи, нека има мир и разбирателство в семействата Ви. Този ден ни учи на смирение и уважение, нека да запазим и продължим мъдростта, с която заедно да работим за взаимното ни успешно бъдеще“, написа Борисов.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, също поздрави мюсюлманите у нас.

“На всички мюсюлмани желая здраве и благочестие, добруване и справедлив живот, бистър ум и открито сърце”. Това написа шефът на парламента Цвета Караянчева в социалната мрежа Фейсбук.

„Силата на човека не произлиза от физическите му възможности, а идва от несломимата му воля. Нека си пожелаем воля за по-добро бъдеще и съгласие, за да го съградим заедно. Честит Курбан Байрам“, пише още Караянчева.

Лидери на парламентарнопредставени партии също не пропуснаха възможността да отправят пожелание по случай мюсюлманския празник.

„Уважаеми мюсюлмани, поздравявам ви със свещения ви празник Курбан Байрам. Желая ви здраве и благоденствие. Нека винаги пазим уважението и разбирателството помежду ни, да се подкрепяме в името на добруването на всички”, пожела лидерът на БСП Корнелия Нинова.

В поздравителния си адрес лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ посочва, че празникът Курбан Байрам заема важно място в запазването и укрепването както на идентичността, така и на семейните ценности. “Курбан Байрам е празник, в който цари духът на толерантността, милосърдието и обичта. Нека да съхраним този дух не само по време на празничните дни – да бъдем по-търпеливи, по-милостиви и да вярваме в човешката добродетел”, посочва Карадайъ.

“От свое име и от името на всички депесари с най-искрени чувства, поздравявам всички мюсюлмани по случай Курбан байрам и пожелавам здраве, благоденствие и берекет. Нека споделим това празнично настроение с всички свои приятели, съседи и познати, независимо от тяхната вяра и етническа принадлежност!”, призова лидера на ДПС.

Мюсюлманите отбелязват свещения за тях празник Курбан Байрам или наричан още Коч Байрам. Празникът е свързан със семейните ценности и символизира смирението и опрощението. Роднини и близки си ходят на гости, за да си простят, ако са съгрешили. В дните на Байрама добрият мюсюлманин раздава курбан.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.