Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»Теле с тегло от над един тон купи турчин за Курбан байрама

Теле с тегло от над един тон купи турчин за Курбан байрама

Теле с тегло от над един тон бе продадено за 135 хиляди турски лири (над 5700 долара) в Турция за жертвено животно за наближаващия празник Курбан байрам.
Дни преди свещения мюсюлмански празник (25- 28 юни) пазарите и тържищата за продажба на едър и дребен рогат добитък се оживиха. Животновъдите, които цяла година грижливо отглеждат животните, предназначени за жертвоприношение, ги изнасят преди празника на специално откритите за Курбан байрама пазари и ги предлагат за продажба. Част от традицията са задължителните пазарлъци при продажбите, при които често се разиграват интересни сцени.
В град Чорлу, окръг Текирдаг, клиент е броил сумата от 135 хиляди турски лири за теле с тегло от 1075 кг, предаде „Анадолската агенция“, цитиран от БТА.
Продавач и купувач дълго се пазарили за цената на животното с необичайно голям размер.
По традиция коленето на животните, които се принасят в жертва, става главно в първия ден на празника, след сутрешната молитва на Курбан байрам. Възможно е обаче да продължи и през четирите празнични дни.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.