Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»Български университет ще обучава бъдещи лекари в Германия?

Български университет ще обучава бъдещи лекари в Германия?

В Германия шанс да следват медицина имат само най-добрите – само кандидатите с отличен бал. Ето защо много млади германци избират да следват медицина в чужбина.

Но напоследък се наблюдава и друга тенденция: чуждестранните университети отварят свои филиали в Германия, посочва в своя публикация по темата „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“. Един от чуждестранните ВУЗ-ове, оказва се, е Медицинският университет в София.

Университетската болница в София не прави приятно впечатление, пише изданието в началото на статията и уточнява, че „мазилката по стените капе, на тавана зее огромна дупка, а пред входа стои забравена инвалидна количка“. Мястото не е приветливо нито за пациентите, нито за учащите.

Отначало новината, че Медицинският университет в София смята да отвори филиал в Германия, и то в град Кьолн, „в нова, ремонтирана сграда“ звучала обнадеждаващо, посочва по-нататък изданието.

Само че оттам нататък проектът замрял. „Повече от една година сградата в Кьолн – с 18 аули, една лаборатория и столова – стои празна“, пише изданието и сочи, че причината е в българската бюрокрация: „Все още чакаме официалното разрешение на българското правителство“, споделя пред ФАЦ отговарящият за кампуса Хендрик Лол. Той е собственик на посредническата агенция „Щудимед“, която предлага на кандидат-студенти помощ при намирането на подходящ чуждестранен университет по медицина и при подготовката на необходимите документи.

Услугите на фирмата не са никак евтини, посочва още изданието. От желаещите да учат медицина в София, Варна или Пловдив тя прибира по 8000 евро. На уебстраницата си в интернет фирма „Щудимед“ се хвали, че помогнала на повече от 550 германци да получат място в български университети.

Ако Медицинският университет в София отвори свой филиал в Кьолн, фирмата ще може да взема от заинтересованите кандидат-студенти годишна такса до към 14 000 евро. А кандидати не липсват, посочва изданието. Само че засега от Медицинския университет в София все още няма отговор на запитването на фирмата дали са съгласни с тези планове. На официалната уебстраница на софийския ВУЗ се казва, че нямат сключени договори с фирми посредници, четем още в изданието.

Засега не може да се каже със сигурност кога плановете за филиал на Софийския медицински университет в Кьолн ще се осъществят. Филиалите на много други чуждестранни заведения обаче, сред които австрийският частен университет Парацелз, вече са отворили врати. Седалището на австрийския ВУЗ е в град Залцбург, но студентите по медицина могат да изберат да посещават германския кампус на територията на болницата в Нюрнберг.

„Като ползват болничен терен, организаторите са решили един проблем, с който при откриването на свой филиал в Кьолн Медицинският университет в София също може да се сблъска,“ посочва по-нататък ФАЦ. Да се намери болница, където студентите по медицина да практикуват, не е лесна работа.

Други чуждестранни заведения с филиали в Германия задължават своите студенти да прекарат първите две до три години от следването си в университета-майка, пише ФАЦ.

Понякога чуждестранните университети работят съвместно с германски партньори. Семестриалните такси в подобни учебни заведения могат да достигнати няколко хиляди евро, четем в публикацията. В „Асклепиос Кампус Хамбург“, който е съвместен проект на унгарския университет Семелвайс и германския концерн „Асклепиос“, по медицина плащат по 7800 евро на семестър, пише ФАЦ.

“Дойче веле”

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.