Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Tурски таен агент е направил признание пред съд в Германия

Tурски таен агент е направил признание пред съд в Германия

Предполагаем агент на турските тайни служби е направил признание пред германски съд, предаде ДПА, пише БТА.

В началото на процеса пред съд в Дюселдорф Али Д. е казал, че приема обвиненията на прокуратурата. Той е признал, че се е предложил за информатор на две турски разузнавателни служби.

В замяна на признанието мъжът е получил обещание за условна присъда.

Обвиняемият разказал, че се е забъркал в проблеми с хора в Анкара, които му продали хотел, което го принудило да предложи услугите си на двете разузнавателни служби.

Председателстващият съдия е приел за признание разказа на мъжа, който е задържан вече девет месеца.

Германската прокуратура го обвинява, че е шпионирал симпатизанти на движението на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен и Кюрдската работническа партия (ПКК).

В обвинителния акт се посочва, че Али Д. е събрал и предоставил информация за трима германски граждани (двама гюленисти и предполагаем симпатизант на ПКК), както и събрал информация за други трима граждани.

Мъжът е бил арестуван в Дюселдорф през септември, след като служител на хотела, в който бил отседнал, намерил оръжие и муниции в стаята му.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.