Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Борел към Чавушоглу: ЕС желае обръщане на негативната тенденция в отношенията с Турция

Борел към Чавушоглу: ЕС желае обръщане на негативната тенденция в отношенията с Турция

Европейският съюз желае да види по-силни отношения с Турция, се казва в изявление на ЕС след среща на върховния представител по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел с турския външен министър Мевлют Чавушоглу в малтийската столица Валета, съобщи Хюриет дейли нюз.

„Турция е важен партньор за Европейския съюз. Страните членки на ЕС желаят да видят укрепване на двустранните отношения, което да обърне настоящата негативна тенденция“, се казва в писмено съобщение на кабинета на Борел след срещата.

Според информацията Борел и Чавушоглу са имали „открит и искрен“ разговор за отношенията между ЕС и Турция и за ситуацията в Източното Средиземноморие, както и по регионални въпроси и в частност конфликтите в Либия и Сирия.

Върховният представител на ЕС е казал още, че отношенията с Турция ще бъдат отново обсъдени от външните министри на Съюза на неформалната им среща във формат „Гимних“ на 27 и 28 август в Берлин.

В Туитър Борел написа след срещата си с Чавушоглу, че „ситуацията в Източното Средиземноморие изисква устойчива деескалация, конкретни действия и добросъвестни усилия в съответствие с международното право“. БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.