Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»Борисов обсъди с турския посланик предстоящата среща ЕС-Турция

Борисов обсъди с турския посланик предстоящата среща ЕС-Турция

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с посланика на Турция Хасан Улусой. По време на разговора Улусой поздрави българския премиер с поемането на ротационното председателство на Съвета на ЕС и изрази очакване, че това ще бъде успешен период не само за страната ни, но и за цяла Европа. Двамата са единодушни, че диалогът между държавите-членки на ЕС и Турция трябва да бъде нормализиран в контекста на разбирателство и разумни решения.

Премиерът Борисов и посланик Улусой обсъдиха и подготовката и организацията на предстоящата среща между ръководителите на водещите европейски институции и Турция.

На срещата беше дискутирано и продължаващото сътрудничество и партньорство между България и Турция в областта на културата. Възстановяването на духовни сгради на територията на двете страни беше заявено още при срещата на премиера Борисов с турския президент Реджеп Тайип Ердоган на 7 януари в Истанбул, когато двамата откриха реставрирания български храм „Свети Стефан“.

Българският министър-председател Бойко Борисов и посланикът на Турция обобщиха, по време на срещата си, че България и Турция ще продължат да поддържат активно двустранно сътрудничество, защото освен непосредствен наш съсед, турската държава е и важен партньор в областта на миграцията, борбата с тероризма, земеделието и енергетиката.

За готвената среща във Варна между президента на Турция Реджеп Таийп Ердоган и лидерите на ЕС Жан-Клод Юнкер, Доналд Туск и Антонио Таяни стана ясно по време на посещението на германския канцлер Ангела Меркел в София в събота.

„Приветствам инициативата на българския премиер Борисов заедно с председателя на ЕК и комисията да се срещнем с президента на Турция и да говорим открито по всички въпроси“, заяви федералният канцлер. „Тази среща е добър шанс за обсъждане на всички въпроси с турския президент“, каза тогава Меркел. Борисов заяви, че срещата може да засегне проблемите на Турция по отношение дължимите средства от ЕС във връзка със сделката за мигрантите, както и за подобряване на отношенията между Анкара и някои големи страни-членки на ЕС, основно що се касае до проблемите с правата на човека. „Мисля, че една среща между нас, ще позволи да обсъдим по-нататъшните ни съвместни действия“, заяви Борисов, отбелязвайки, че „подобна среща би била добра за всички нас“. БГНЕС

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.