Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»Броят на незрящите хора ще се увеличи тройно

Броят на незрящите хора ще се увеличи тройно

Броят на незрящите хора по света ще се увеличи трикратно – от 36 млн. днес до 115 млн. През 2050 г., твърдят изследователи. Водеща причина е застаряването на населението в световен мащаб, става ясно от публикация в сп. “Lancet Global Health”.
Учените очакват скок и в броя на хората с умерено до тежко зрително увреждане – носещите очила, контактни лещи или преминали през лазерна операция – от около 217 млн. до 588 млн. Повечето от засегнатите живеят в Африка и Азия. Отчитайки данните от 188 държави, изследователите стигат до извода, че скоростта на разпространението на слепотата е намаляла от 0,75% през 1990 г. на 0,48% през 2015 г. Скоростта на заболеваемостта от умерено до тежко зрително увреждане е намаляла от 3,83% на 2,9% за същия период. “Това се дължи на напредъка на медицината като например операцията на катаракта”, отбеляза авторът на изследването Рупърт Бърн от британския университет “Англия Раскин”. „Ето защо изследването не разглежда влиянието на възможните подобрения в диагностиката, лечението и достъпа до здравеопазване”, добави той. Специалистът каза още, че с нарастването на този проблем е необходимо да се увеличат усилията за превенция и лечение на очните заболявания на национално, регионално и глобално ниво.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.