Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Чавушоглу: Ще изпратим и четвърти кораб в Източното Средиземноморие

Чавушоглу: Ще изпратим и четвърти кораб в Източното Средиземноморие

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу не смята за необходимо решението на ЕС за налагане на санкции на Турция заради сондажите край Кипър „да се взима много сериозно“, предаде турската частна телевизия НТВ.

По думите на Чавушоглу взетите от ЕС решения целят да удовлетворят кипърските гърци.
Външните министри на страните в Европейския съюз наложиха вчера първоначални санкции срещу Турция заради нейните сондажи за газ във водите на изключителната икономическа зона на Кипър. В декларация, приета снощи, министрите заявиха, че в светлината на „продължаващите и нови незаконни сондажни дейности“ на Турция, те прекъсват преговорите за споразумение за въздушния транспорт и ще приканят Европейската инвестиционна банка да преразгледа отпускането на кредити на Турция. Освен това ЕС намалява с близо 150 милиона евро европейската помощ, предвидена за Турция през 2020 г.

„Няма смисъл (решенията на ЕС) да се приемат много сериозно. Препоръката към банката е ново противоречие на ЕС. Те знаят, че е невъзможно да приложат на практика решенията“, коментира Чавушоглу.

По думите на турския министър проблемът е в това, че не са гарантирани правата на кипърския турски народ в района край Кипър.

„В най-скоро време ще изпратим и четвърти кораб в Източното Средиземноморие“, заяви още той. БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.