Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Чавушоглу: Въпросът за „Света София“ е вътрешна работа на Турция

Чавушоглу: Въпросът за „Света София“ е вътрешна работа на Турция

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че статутът на „Света София“ е въпрос, който попада в турския национален суверенитет, предаде БНР.

В телевизионно интервю пред частната телевизия НТВ той посочи, че в Конвенцията на ЮНЕСКО за защита на световното културно и природно наследство от 1972 г. няма норми относно това дали един обект под защита да бъде използван като джамия или по друг начин.

По-рано говорителят на турското външно министерство Хами Аксой заяви, че „Света София“ и музеят „Хора“ (Карийе) принадлежат на Турция и тяхното опазване е вътрешна работа на страната. Други страни не могат да се намесват във взети в миналото или решения, които ще бъдат взети в бъдеще по отношение на двата обекта, допълни Аксой.

Идеята за смяна на статута на „Света София“ от музей в действащата джамия предизвика силна реакция в Гърция. Върховната турска административна инстанция ще се произвене по въпроса на 2 юли.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.