Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»Чавушоглу: Замразяваме споразумението с ЕС за реадмисия на бежанците

Чавушоглу: Замразяваме споразумението с ЕС за реадмисия на бежанците

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу е изтъкнал, че страната му замразява споразумението с ЕС за реадмисия на бежанците, пишат турските медии.

По време на участието си в предаване по телевизия „TGRT Haber“, в което Чавушоглу е съобщил, че се замразява споразумението за реадмисия, той е коментирал още и напрежението, породено между САЩ и Турция, заради закупуването на С-400 от Русия, очакваните санкции от САЩ, споровете за излизане на странат от НАТО.

„Споразумението за реадмисия ще влезе в сила заедно с визовото облекчение, ние замразихме споразумението“, са били думите на турския външен министър.

В рамките на споразумението за реадмисия на бежанците, подписано през 2016 г. Турция пое ангажимент за приемане обратно на бежанците, влезли в Европейския съюз през нейна територия, а ЕС обеща финансова помощ на Турция.

По въпроса за напрежението в Източното Средиземноморие, Чавушоглу е изтъкнал, че Турция има желание за решаване на прблемите с Гърция. Ние подкрепяме положителните изказвания на гръцката страна, е заявил Чавушоглу. Според него има натиск както върху Република Кипър, така и върху Гърция. Турският външен министър е подчертал готовността на страната му за сътрудничество по отношение на разпределението на петрола в Източното Средиземноморие, и особено в района на Кипър. Условието затова, по думите му, било признаването на правата на народа в Северната кипърска турска република (призната само от Турция – бел. ред.). Чавушоглу подчертал, че страната му е готова да подкрепи подялбата на залежите. „ЕС взима решения само за да удовлетвори Кипър и Гърция. Санкциите на ЕС нямат стойност, Съюзът трябва да играе ролята на посредник“, заявил Чавушоглу.

Obzornews.bg

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.