Home»ИКОНОМИКА»Делът на сивата икономика в България е около 30 процента

Делът на сивата икономика в България е около 30 процента

„Делът на сивата икономика в България е около 30 процента“, каза лидерът на КНСБ Пламен Димитров на конференция „Неформална икономика и недеклариран труд – международни, европейски, национални измерения и добри практики“ , организирана от синдиката.

По думите на Димитров, когато се изследва сивата икономика, важна е методиката, която се ползва за измерването на недекларирания труд. Той цитира данни, според които недекларираният труд в ЕС в частния сектор средно за страните е 11,6 процента, докато данните на Световната банка за сивата икономика показват, че тя е средно 18 процента.

„Около 25 милиарда губи ЕС заради компании, които оперират в сивия сектор. Не е за подценяване финансовият ефект от липсата на вноски – както в данъчната, така и в осигурителната система“, каза Пламен Димитров.

В България сивата икономика се мери по специфичен индекс, изработен от АИКБ, КНСБ е партньор. Според него тя е около 30 процента.

По оценки на КНСБ средно между един и два милиарда лева годишно се губят от осигурителни вноски, които не се внасят.

Над 60 процента от заетите в световен план /над два милиарда души/ са в неформалната икономика.

Лидерът на КНСБ отбеляза, че на европейско ниво се говори за борба с недекларирания труд, а на глобално ниво – за формализиране на неформалната икономика, като при формализирането има и стимули, и санкции, докато при другия подход повече санкции.

Президентът на КНСБ припомни и тезата на синдиката, че плоският данък не е довел до изсветляване на икономиката в България.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.