Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Десетки затворници са с положителни тестове за Covid-19 край Измир

Десетки затворници са с положителни тестове за Covid-19 край Измир

64 затворници в затвор в Буджа край Измир са дали положителни тестове за коронавирус, съобщи прокуратурата в средиземноморския град. Те са имали контакт с друг лишен от свобода в същия затвор, който беше установено, че е заразен с новия вирус на 19 април.

До вчера над 1300 турски граждани бяха евакуирани обратно в Турция от Великобритания, Германия, Египет, Ирак, Испания и Ирландия и са били поставени под карантина в общежития в различни градове, предаде БНР.

Министърът на младежта и спорта Мехмед Мухарем Касапоглу съобщи, че завръщащите се ще бъдат настанени в общежития в 71 различни области на страната (от общо 81). По-рано властите обявиха, че искат да върнат преди началото на Рамазана (24 април) 25 000 турски граждани от чужбина.

Голям отзвук в социалните мрежи получи смъртта на двама братя лекари от Измир, които загубиха живота си при борбата с коронавируса. Вълна от солидарност и подкрепа беше насочена към двете малки дъщери на единия от лекарите. Турският лекарски съюз остро поставя въпроса за липсата на достатъчно предпазни средства за лекарите и медицинския персонал – нещо, което властите отричат и твърдят, че са осигурени достатъчно на брой маски и защитни облекла.

Вчера и днес се извиха дълги опашки от клиенти, които пазаруват в магазини и фермерски пазари за предстоящата от утре четиридневна забрана за излизане от домовете в 31 големи града и началото на Рамазана в петък. За пръв път от дълго време в Истанбул имаше задръствания.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.