Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»Диана Ковачева положи клетва като омбудсман

Диана Ковачева положи клетва като омбудсман

Заместник-омбудсманът Диана Ковачева положи клетва в парламента като временно изпълняващ длъжността на национален обществен защитник.

Ковачева поема поста след като Мая Манолова депозира оставката си, за да се включи в предизборната надпревара за кмет на столицата. Кандидатурата на Манолова вече бе издигната от инициативен комитет.

Диана Ковачева е заместник-омбудсман от началото на 2016 г. и по закон след предсрочно прекратените правомощия на омбудсмана поема поста до избора на нов национален обществен защитник.

„Положих клетвата със съзнанието за голямата отговорност, която поемам и за важното значение за правозащитната функция на омбудсмана. Ангажирам се с това, моята основна грижа да бъдат правата и свободите на гражданите, както и задълженията ми срещу нарушенията и неправомерно посегателство върху техните права. Дневният ред на институцията на омбудсмана, както и досега, ще се определя от хората и техните проблеми“, увери Ковачева от парламентарната трибуна.

Коя е Диана Ковачева?

Заема поста на правосъден министър в периода 2011-2013 година и дългогодишен изпълнителен директор на националното представителство на Transparency International в България. Работи като научен сътрудник в Института за правни науки към БАН и е преподавател в Юридическия факултет на УНСС.

Завършила е право в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Магистър по право на Европейския съюз и съдебна система, Университет Нанси II, Франция. Доцент – доктор по международно право и международни отношения. Автор на редица статии и монографии в сферата на международното право. БГНЕС

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.