Home»АНАЛИЗИ»„Дойче веле“: Защо е важно за Атина посещението на Ципрас в Турция?

„Дойче веле“: Защо е важно за Атина посещението на Ципрас в Турция?

Гръцкият премиер Алексис Ципрас отива на посещение в Турция. Коментарите са, че Ципрас вече „може да действа по-гъвкаво“, както във връзка с гръцко-турските отношения, така и по темата за Кипър.

Откакто дойде на власт през 2015 г. гръцкият премиер Алексис Ципрас ще посети за трети път Турция на 5-6 февруари.

На 5 февруари Ципрас ще отлети от Атина за Анкара и ще бъде приет от президента Ердоган в президентския дворец. На следващия ден гръцкият премиер ще замине за Истанбул, където заедно с вселенския партиарх Вартоломей ще посети затворената от 1972 г. насам Семинария в Халки (Хейбелиада). Така той ще бъде и първият гръцки министър-председател, посетил Семинарията.

В Атина се отдава голямо значение на посещението на Ципрас в Турция.

Очаква се обект на дискусия да бъдат теми като утвърдените неразбирателства между двете страни в Егейско море, нарушенията на въздушното пространство, Кипърският въпрос, проблемите с малцинствата, разногласията около сондажните работи в източното Средиземноморие и района на Кипър и отказът на гръцкото правосъдие да върне осемте турски военни, избягали в Гърция в нощта на опита за преврат на 15 юли 2016 г., както и турските граждани, които се издирват с мотива, че са гюленисти и преминават нелегално на гръцка територия.

Докато очакванията са Ципрас да сложи на масата всички тези теми, гръцкото правителство се надява преговорите относно Кипърския проблем да стартират оттам, откъдето са прекъснати.

Ще бъде ли Ципрас по-гъвкав по отношение на Турция и Кипърския въпрос?

Спорът е около това дали гръцкият премиер, който реши 27-годишния спор за името на Република Македония с „историческото“ – по негови думи – Преспанско споразумение, сега ще може ли да прояви същата смелост, за да реши половинвековния Кипърски проблем.

В коментарите по тази тема в гръцките медии се отбелязва, че след оставката на известния с острите си критики към Турция Панос Каменос, който е лидер на партията Независими гърци и коалиционен партньор на Ципрас, сега Ципрас ще може да действа „по-гъвкаво“ във връзка с гръцко-турските отношениия и по Кипърския въпрос, както и ще има по-широко поле за маневриране във външната политика.

А сондажните работи в източната част на Средиземно море, напоследък видимо увеличават напрежението в региона.

Обявената Изключителна икономическа зона (ИИЗ) между Гърция, остров Кипър, Израел и Египет се превърна в основен проблем, който притеснява Турция. В последното изявление от турска страна беше отправено предупреждението: „В района на Егейско и Средиземно море няма да позволим никакви действия, без допитване до Турция.“

В замяна на сондажните работи около Кипър, които извършва американската компания „Екскон Мобайл“, Турция също обяви, че ще проведе свои сондажни действия в района на Аланя и Кипър, което увеличава напрежението в района. Това влияе негативно на гръцко-турските отношения. На срещата между Ципрас и Ердоган се очаква да бъде разисквана и тази тема.

Първо по рода си посещение в Семинарията

Важно значение се отдава и на втория ден от визитата на гръцкия премиер в Турция, когато той ще бъде в Истанбул на 6 февруари.

Понеже ще бъде първият гръцки министър-председател, посетил закритата през 1972 г. Духовна Семинария, Ципрас отново ще постави на дневен ред очакванията на гръцкото правителство, свързани с отварянето на Семинарията.

Ципрас и делегацията, която ще пътува с него ще участват на богослужението, което вселенският патриарх Вартоломей ще отслужи в храма на Семинарията, както и ще имат възможност да разгледат библиотеката там, която е известна като най-старата в Турция.

Преди посещението на Ципрас в Турция заместник-външният министър на Гърция Йоргос Катругалос направи лаконично изявление за гръцките медии, в което изтъкна, че тази визита цели да свали напрежението между двете държави и да отвори пътя на диалога.

Когато дойде на власт през 2015 г. Алексис Ципрас посети Истанбул, а през 2016 г. той посети Измир. Стелйо Берберакис/Deutsche Welle Türkçe

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.