Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»Експерти: „Турски поток“ ни връща на газовата карта на Европа

Експерти: „Турски поток“ ни връща на газовата карта на Европа

Премиерът Борисов заминава за Истанбул, където е поканен да присъства на откриването на газопровода „Турски поток“, разклонение от който ще захранва през България и Европа. Ще присъстват турският президент Реджеп Ердоган, руският президент Владимир Путин и шефът на „Газпром“ Алексей Милер.

„От днес нататък няма да зависим от това какво се случва между Русия и Украйна. Каквото и да се случи, газ ще има. Получаваме капацитет от около 26 млрд. куб/м, който може да търгуваме, разбира се, не в пълния обем. Можем да имаме авариен режим за доставки на турски газ, достъп до турския газов микс. Може да осъществим за трети страни, изключвам Сърбия, почти около 10 млрд. куб/м. Това ни връща на газовата карта на Европа и ни превръща в газов хъб Балкан“, обясни енергийният експерт проф. Атанас Тасев в „България сутрин“ по Bulgaria ON AIR.

Той добави, че чрез нас Турция може да излезе на централно-европейските пазари, в това число да направи канал за доставка на газ към Украйна, което по думите му е изключително благоприятно.
Журналистът Тайфур Юсеинов посочи пред Bulgaria ON AIR, че в турските медии изключително се подчертава, че на откриването на газопровода ще присъства и българският премиер Борисов. Има очаквания от страна на основния домакин, България да потвърди, че тази част от тръбата ще се завърши и няма да се случи както с „Южен поток“, стана ясно от думите му.

„Това е голям успех в енергийната политика, която води Ердоган. Всичко се основава на близките отношения на държавните лидери. Какво ще кажат съветниците има второстепенно значение“, коментира още журналистът.

Той обърна внимание на близките отношения между Борисов и Ердоган. По думите му се очаква всякакви бъдещи проблеми да се водят в „мачовски стил“ и да бъдат решени след договорки между лидерите.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.