Home»АКТУАЛНО»Бързи факти за Нова година

Бързи факти за Нова година

На фона на новогодишните празненства ви представяме някои бързи факти за историята и традициите на празника.

История

Най-ранните известни новогодишни тържества са започнали в Месопотамия и датират от 2000 г. пр. хр. Древните римляни чествали 1 март като начало на новата година. Други култури ползват есенното равноденствие или зимното слънцестоене, за да отбележат новата година.

През 1582 г. Римокатолическата църква приема Григорианския календар, който отбелязва 1 януари като нова година. Януари е кръстен на Янус, бог с две лица – едното гледа напред, а другото – назад.

Традиции

Нова година е времето, когато много хора традиционно правят обещания, свързани с отказ от вредните навици и започването на чисто.

Древните перси са си подарявали за празника яйца, които символизират продуктивността.

За повечето новогодишни традиции се смята, че осигуряват добър късмет за следващата година. В много части на САЩ се спазва традицията за ядене на грах „черно око“ за късмет.

„Auld Lang Syne“ традиционно се пее в полунощ на Нова година. Автор на поемата е шотландският поет Робърт Бърнс. Смята се, че творбата от 1788 г. е базирана на народна песен. Думите auld lang syne означават „минало време“.

Тайм Скуеър

Първото празненство на Тайм Скуеър в Ню Йорк се е състояло през 1904 г. по инициатива на в. „Ню Йорк Таймс“.

Първото спускане на новогодишна топка от върха на One Times Square е направено на 31 декември 1907 година.

През 1942 и 1943 г. спускането на топката е спряно поради войната. Тълпите, които все още празнували на мястото, отбелязали празника с минута мълчание.

Оригиналната новогодишна топка тежи 700 паунда и е с диаметър 5 фута. Тя е направена от желязо и дърво и е украсена със 100 25-ватови крушки.

От 11 ноември 2008 г. се използва топка, с диаметър 12 фута и тежаща 11 875 паунда. Тя е създадена така, че да издържа на силни ветрове и колебания на температурите. БГНЕС

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.