Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Ердоган е решил да бъде започнат процесът на ратификация в турския парламент на молбата на Финландия за членство в НАТО

Ердоган е решил да бъде започнат процесът на ратификация в турския парламент на молбата на Финландия за членство в НАТО

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза, че е решил да бъде започнат процесът на ратификация в турския парламент на молбата на Финландия за членство в НАТО, предаде БТА, позовавайки се на турските медии.

Ердоган говори на съвместна пресконференция с финландския президент Саули Нинистьо, който пристигна на посещение в Турция.

Решихме да започнем процеса на ратификация на протокола за присъединяване на Финландия към НАТО в нашия парламент, каза турският лидер.

Вярвам, че с членството на Финландия НАТО ще стане още по-силна и ще играе активна роля в поддържането на глобалната сигурност и стабилност, посочи Ердоган, цитиран от държавната телевизия ТРТ-Хабер.

Той добави, че страната е предприела конкретни стъпки за изпълнение на обещанията си, като изтъкна, че се надява Анкара да ратифицира кандидатурата за членство на Финландия в НАТО до изборите в Турция на 14 май.

Турция и Финландия са две приятелски страни с исторически добри отношения. Бих искал още веднъж да благодаря за солидарността, проявена от финландското правителство и народ. По време на разговорите ни потвърдихме общото си намерение да развиваме отношенията между Турция и Финландия. Миналата година двустранният стокообмен надхвърли 2 млрд. долара. Нашата цел е скоро да достигнем стокообмен в размер на 3 млрд. долара, а след това и 5 млрд. долара, каза Ердоган, цитиран от ТРТ-Хабер.

По време на разговорите ни обсъдихме двустранните отношения, както и регионални и глобални въпроси. За нас е много важна силната подкрепа, която Финландия оказва за присъединителния процес на Турция за членство в ЕС.

Турция се бори срещу най-жестоките терористични групировки в света. Вярваме, че нито една терористична организация няма място в нашия регион. Ние оценяваме процеса на разширяване на НАТО в рамките на тези реалности. На срещата на върха в Мадрид одобрихме започването на преговори за присъединяване на Финландия и Швеция. С подписаното тристранно споразумение записахме основателните искания на Турция, каза още Ердоган.

Той посочи още, че Турция ще продължи дискусиите с Швеция по свързаните с тероризъм въпроси.

Ще продължим разговорите си с Швеция въз основа на принципите на алианса и подхода ни към борбата с тероризма. Начинът, по който ще продължи процесът, ще бъде пряко свързан с конкретните стъпки, които Швеция ще предприеме, уточни Ердоган.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.