Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Ердоган може да спечели втория тур на изборите

Ердоган може да спечели втория тур на изборите

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган може да получи 52,7 процента от гласовете на втория тур на изборите. Това сочат данни на анкета, извършена от социологическата агенция Конда, информират турските медии.

Проучването е извършено на 20 и 21 май в 34 големи окръга на Турция сред 3607 души. Анкетирани са били граждани в окръзи в различни части на страната, включително в Анкара, Истанбул, Измир, Адана, Анталия, Балъкесир, Бурса, Мерсин, Хатай, Къркларели, Диарбекир, информира изданието Дувар.

Като се има предвид разпределението и на гласовете на гражданите, които още не са решили за кого ще гласуват, Ердоган може да получи подкрепата на 52,7 процента от избирателите, а неговият съперник от опозицията Кемал Кълъчдароглу – 47,3 на сто от гласовете.

Проправителственият в. „Стар“ отбелязва, че агенция Конда е известна с това, че е близка до опозицията, затова проправителствените кръгове често гледат с подозрение на резултатите от нейните проучвания. Въпреки това сегашното допитване е показало, че „дори Конда признава лидерството на Ердоган“, отбелязва вестникът.

По-малко от процент не достигна на Ердоган, за да спечели на първия тур от президентските избори. Разликата между него и Кълъчдароглу бе около 5 процента. БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.