Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Турция отрича да е използвала руските С-400 за прехващане на Ф-16

Турция отрича да е използвала руските С-400 за прехващане на Ф-16

Турция отрича твърденията, че е използвала когато и да било закупените от Русия зенитни ракетни системи С-400 за прехващане на изтребители американско производство Ф-16 на ВВС на Гърция в Средиземно море, заяви посланикът на Турция в САЩ Седлар Кълъч на видеоконференция, организирана от неправителствената организация World Affairs Council, предаде ТАСС.

За нищо подобно не може и дума да става. Дори това въоръжение да е изпробвано, подобно действие е координирано по военните канали на НАТО, членка на която ние се явяваме, заявил Кълъч, цитиран от вестник „Ени акит“.

В сряда сенаторите Крис Ван Холен /демократ/ и Джеймс Ланкфорд /републиканец/ призоваха Държавния департамент да въведе санкции срещу Турция във връзка с изпитания на руските зенитно-ракетни системи С-400.

Такова послание, публикувано от Ван Холен в интернет, е било изпратено до държавния секретар на САЩ Майк Помпейо.

В текста се посочва, че повод за писмото са съобщенията за активиране от Турция на радарите на системата С-400 „с цел засичане на изтребители американско производство Ф-16, връщащи се в края на август от учения на Франция, Италия, Гърция и Кипър в отговор на агресията на Турция в Източното Средиземноморие“. БНР

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.