Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Ердоган обвини страните с ядрени оръжия, че „застрашават света“

Ердоган обвини страните с ядрени оръжия, че „застрашават света“

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обвини страните с ядрени оръжия, че „застрашават света“ и критикува изтеглянето на САЩ от ядреното споразумение с Иран от 2015 г., предаде „Ройтерс“, цитиран от БТА.

„Онези, които притежават над 15 хиляди ядрени бойни глави, сега са заплаха за света“, каза той, имайки предвид общото количество ядрени бойни глави по света, мнозинството от които са притежавани от САЩ и Русия.

„Ако трябва да сме честни, да покажем справедлив подход, тогава страните с ядрени оръжия, които определят атомните електроцентрали за заплаха, не заслужават доверие в международната общност“, заяви Ердоган на ифтар снощи.

Президентът каза още, че Близкият изток трябва да бъде прочистен от всички ядрени оръжия, очевидно визирайки Израел, смятан за единствената държава в региона, която притежава такива.

Американският президент Доналд Тръмп изтегли САЩ преди десетина дни от споразумението между Техеран и шест големи сили, което ограничаваше ядрените дейности на Иран в замяна на премахване на санкциите. Тръмп нареди санкциите да бъдат възобновени.

Ердоган заяви, че Турция не приема отново да бъдат разпалвани въпроси, които са били уталожени. „Смятаме, че заявената привързаност към споразумението от страна на другите страни по него в контекста на решението на администрацията на САЩ, е много позитивно“, добави той.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.