Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Ердоган: ще направим „Света София“ джамия, ЮНЕСКО: подобно решение трябва да бъде гласувано

Ердоган: ще направим „Света София“ джамия, ЮНЕСКО: подобно решение трябва да бъде гласувано

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който през последните дни заговори за превръщането на църквата „Света София“ в Истанбул в джамия отново повтори намерението си по време на предизборен митинг в петък. Изказването на турския президент породи шриок отзвук. Това пише на сайта си турската секция на „Спутник“.

По време на митинг в истанбулския квартал „Султанбейли“ Ердоган заяви: „Преди време „Света София“ беше превърната от джамия в музей, надявам се, че след изборите отново ще я преименуваме на джамия. Имаме някои планове, ще ги приложим в действие.“

„От моите уста думата излиза само веднъж“

„Някои искат да се заемат със „Света София“ от 16 хиляди и 500 километра разстояние. Ние търпяхме много. Неотдавна направиха „Света София“ музей, надявам се, че след изборите отново ще превърнем името й в джамия. Те нека де се занимават с Масджид ал Акса. Нека обаче да знаят, че Масджид ал Акса е общ молитвен дом за мюсюлманите и християните. И ние ще направим същата стъпка в „Света София“. Думата от устата на Ердоган излиза само веднъж.“, изтъкна турският президент.

ЮНЕСКО: решението за промяна на статута на „Света София“ трябва да се гласува в комисия

От ЮНЕСКО заявиха, че решението за промяна статута на църквата „Света София“, която е част от световното носледство трябва да бъде предложено на съответната комисия и впоследствие гласувано на специално заседание.

В отговор на въпрос от страна на турската секция на „Спутник“ източник от ЮНЕСКО заявява, че „всички решения, свързани с прилагането на Конвенцията за опазването на световното наследство се взимат от Комитета за световното наследство. Ако една страна, която е подписала Конвенцията е решила да промени наименованието на даден паметник, тя трябва да предложи това решение за гласуване“.

„ЮНЕСКО прави организационната подготовка на Комитета, но не може да прогнозира окончателното решение“, е заявил източникът.

Obzornews.bg

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.