Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Ердоган скочи на Русия за действията ѝ в Сирия

Ердоган скочи на Русия за действията ѝ в Сирия

Русия не спазва нито споразумението от Астана, нито това от Сочи за Сирия, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган. По думите му пред турски журналисти вече не съществува такова нещо като „процес от Астана“, предаде БНР.

Ердоган предупреди, че търпението на Турция е на изчерпване и тя може да предприеме свои собствени стъпки, ако бомбардировките на руската и сирийската авиация в района на Идлиб не спрат. Той изрази и очакване Русия да отправи предупреждение към напредващите сили на сирийския президент Башар Асад.

Турският президент направи коментара си на борда на президентския самолет пред придружаващите го турски медии на връщане от тридневна обиколка в Африка.

Ердоган коментира, че Москва трябва да заеме позиция и да действа или заедно със Сирия, или заедно с Турция, като няма друг вариант.

Процесът от Астана се намира в „затишие“, отговори Реджеп Ердоган на въпрос дали ситуацията може да се разреши чрез този процес. Според него ще се види какво Иран, Русия и Турция могат да направят за съживяване на процеса от Астана.

Процесът от Астана беше наречен така по тогавашното име на казахстанската столица, където през януари 2017 г. започнаха преговори между сирийското правителство и опозицията, след като на 20 декември 2016 г. в Москва външните министри на Иран, Русия и Турция приеха съвместна декларация и станаха страни-гаранти на мирния процес.

Турският държавен глава допълни, че, ако Русия спазва споразуменията за прекратяване на огъня в Идлиб от септември 2018 г., същото ще направи и Турция.

По силата на тези споразумения Идлиб беше превърнат в зона за деескалация и бяха създадени 12 наблюдателни поста на турската армия, които да разделят контролираните от бунтовниците и от властта в Дамаск територии.

Москва обаче посочва, че спирането на огъня се отнася само за цивилните граждани, а не за терористичните групи.

Вчера в остра декларация турското военно министерство предупреди, че ще отговори „без колебание по най-решителен начин“ при евентуална атака срещу турските наблюдателни постове.

Турция се опасява, че офанзивата в Идлиб – последният останал бастион на крайната опозиция в Сирия, може да доведе до нова бежанска вълна към нейна територия.

Сирийските правителствени войски навлязоха в град Маарат ал-Нуман – второто по големина населено място в област Идлиб, разположено на ключовата магистрала, свързваща столицата Дамаск с най-важния център в северната част на страната – Алепо.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.