Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Ердоган: Ставащото в Ирак и Сирия е вътрешен въпрос за Турция

Ердоган: Ставащото в Ирак и Сирия е вътрешен въпрос за Турция

Турция припомни своя призив към регионалното правителство на Кюрдистан (РПК – Иракски Кюрдистан) да се откаже от своя стремеж за независимост, подчертавайки, че ще продължи да предприема мерки срещу автономния регион, тъй като всичко, което се случва в Ирак и Сирия, е вътрешен въпрос на Турция.

„Има инциденти в Ирак и Сирия в момент, когато се съсредоточаваме върху нашите цели, но ние ще преодолеем всички наши проблеми с подкрепата на нашия народ. Събитията, наблюдавани в Ирак и Сирия, са пряко свързани с нашите вътрешни въпроси“, каза президентът Реджеп Тайип Ердоган на 3 октомври, когато се изказа на заседание на парламентарната група на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), съобщи в. „Хюррийет дейли нюз“.

Турция вече обяви проведения от Иракски Кюрдистан референдум за едностранно обявяване на независимост като заплаха за нейната териториална цялост и затвърди позицията си срещу администрацията в Ербил след референдума от 25 септември.

„Надяваме се, че иракските официални лица в Северен Ирак, които унищожиха добре поддържаните отношения и продължават да ни заплашват, ще се се вразумят в най-скоро време“, каза Ердоган. „Но [Турция] непременно ще продължи [налагането на санкции] повече и повече, ако те не се вразумят. Ние няма да се въздържаме от предприемането на по-нататъшни стъпки, както ставащото го изисква“, добави той.

От своя страна министър-председателят Бинали Йълдъръм също подчерта, че усилията за създаване на нови държави в Ирак и Сирия се считат за пряка заплаха за националната сигурност на Турция, като каза, че „Турция има всички права да предприема всички необходими действия срещу това“.

Забележките на Ердоган дойдоха само ден, преди той да тръгне в Иран за двустранно посещение, където се очаква програмата да бъде доминирана от референдума за независимост на Иракски Кюрдистан и развитието на събитията в Сирия.

Ердоган ще се срещне с иранския си колега Хасан Рухани и с върховния духовен лидер аятолах Али Хаменей на 4 октомври. Двамата президенти ще председателстват петото заседание на стратегическия съвет на високо равнище между Турция и Иран. Делегациите от двете съседни страни ще обсъдят начините за сътрудничество по въпросите на развитието в Ирак, борбата срещу тероризма и сътрудничеството в областта на транспорта, енергетиката и граничните пунктове, съобщи външният министър Мевлет Чавушоглу пред „Анадолската агенция“.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.