Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Ердоган: Убийството на Кашоги е планирано, Саудитска Арабия трябва да назове местният им сътрудник

Ердоган: Убийството на Кашоги е планирано, Саудитска Арабия трябва да назове местният им сътрудник

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган оповести подробности около убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги, което привлече вниманието на световната общественост към Турция, предадоха турските медии.

По-рано Саудитска Арабия огласи, че Кашоги е починал в консулството на страната в Истанбул след сбиване, но това не прозвуча като убедителен аргумент. Ердоган напомни, че Кашоги за пръв път е отишъл в саудитското консулство на 28 септември и подчерта, че тогава е започнало планирането на неговото убийство.

„Като пое отговорността за убийството, всъщност Саудитска Арабия направи важна стъпка.“, заяви Ердоган и попита: „Защо тези петнайсет деши са се събрали в Истанбул в деня на убийството и от кого са получили заповеди?“

По думите на турския президент изявленията на саудитската страна са били пълни с противоречия, въпреки че било ясно, че е налице убийство. „Ако е вярно, че тялото е предадено на местен сътрудник, трябва да се назове кой е той.“, отново попита Ердоган.

Президентът Ердоган изтъкна, че убийството е планирано от петнайсет саудитски охранители, специалист по съдебна медицина, генералният консул и лице, ползвано като двойник на жертвата и допълни: „Съучастниците в това престъпление в други страни също трябва да бъдат разпитани, ако има такива. Оттук отправям един призив. Той е адресиран към саудитската върхушка начело с краля. Събитието се случи в Истанбул. Предлагам тези петнайсет плюс трима души да бъдат съдени в Истанбул.“ Obzornews.bg

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.