Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Ердоган украси корицата на „Шарли ебдо“

Ердоган украси корицата на „Шарли ебдо“

Докато във външната политика Турция се скара почти със всички свои съсади и съюзници, през последните дни избухна нов словесен сблъсък между южната ни съседка и Франция на ниво президенти. В последното си изявление турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова да се бойкотират френските стоки. После френският министър на търговията заяви, че на следващата среща на върха на ЕС трябва да се предприемат стъпки по отношение на Турция.

Кризата между Турция и Франция пламна след варварското обезглавяване на френския учител Самюел Пети, който е показал на учениците карикатури на Пророка на исляма в час по свобода на изразяване, за което беше обвинен 18-годишният Абдуллах Анзоров от чеченски произход, живеещ със статут на бежанец във Франция. Макрон отдаде почит на Пати и заяви, че Франция „няма да се откаже от карикатурите си“. Ердоган призова за бойкотиране на френските стоки и заяви, че Макрон се нуждае от преглед на психичното му здраве, заради коментарите му на тема ислям.

След като неотдавна лидерът на крайно дясната Партия на свободата в Холандия Герт Вилдерс публикува в социалната мрежа Туитър карикатура на турския президент, придружена с надпис „терорист“, сега дойде нова карикатура този път от френското сатирично издание „Шарли ебдо“.

„Шарли ебдо“ публикува на корицата си карикатура на Ердоган, на която турският лидер е изобразен полу гол, който повдига бурката на жена, която му слугува и възкликва: „Еха, пророкът!“

„Ердоган: когато си на саме, е по-добре.“, гласи посланието на сатириците.

След тази публикация не закъсняха и реакциите от турска страна. Говорителят на турския президент Ибрахим Калън заяви: „Остро осъждаме публикацията, свързана с нашия президент на френското издание, което няма никакво уважение към вярата, светините и ценностите.“

Обзорнюз

 

 

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.