Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»ЕС финансира с 275 млн. евро строежа на жп линия от Истанбул до българската граница

ЕС финансира с 275 млн. евро строежа на жп линия от Истанбул до българската граница

Европейският съюз ще помогне във финансирането на строежа на железопътна линия, която ще свърже Истанбул с българската граница, със сумата от 275 милиона евро.

Това съобщи днес заместник-председателят на Европейската комисия Юрки Катайнен на съвместна пресконференция в Истанбул с турския министър на икономиката Нихат Зейбекчи, предаде „Асошиейтед прес“.

Двамата се срещнаха в рамките на годишна среща, която има за цел да засили икономическото сътрудничество между Турция и ЕС въпреки техните обтегнати отношения, посочва агенцията.

Турция започна преговори по присъединяване към ЕС през 2005 г., но оттогава те са в застой. Европейският съюз казва, че Турция се отдалечава от европейските демократични ценности, пише БТА.

Няколко репортери от страни членки на ЕС, чиито журналистически акредитации не бяха подновени от турското правителство, не можаха да присъстват на днешната конференция, отбелязва АП.

Катайнен каза, че „дълбоко съжалява за това“. По думите му ЕС работи с турските власти, за да гарантира, че медийната свобода се спазва.

Новата жп връзка от Истанбул до българската граница

Строежът на жп линията е част от инвестиционното портфолио на ЕС в Турция, като ще бъде финансиран чрез Инструмента за предприсъединителна помощ (Instrument for Pre-Accession Assistance -IPA) за периода 2014-2020 г.

Новата жп връзка ще осигури безопасна, високоскоростна и чиста връзка за товари и пътници между станция Халкалъ в Истанбул и българо-турския гранично-пропускателен пункт Капитан Андреево-Капъкуле.

Двойната електрифицирана линия ще разполага с проектна скорост от 200 км/ч, ползвайки най-модерните системи за сигнализация, съвместими със стандартите на ЕС.

След като бъде построена, линията може да донесе значителни ползи както за потребителите, така и за производителите до 1,6 млрд. евро. Предприятията ще се радват на икономически по-надеждни транспортни услуги.

Транспортът е ключов сектор на сътрудничеството между ЕС и Турция, както е подчертано в съвместната декларация след политическия диалог на високо равнище между ЕС и Турция през ноември 2018 г. и в транспортния диалог на високо равнище през януари 2019 г.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.