Home»АНАЛИЗИ»В Ухан животът все още не се е върнал към нормалното въпреки отмяната на ограничителните мерки

В Ухан животът все още не се е върнал към нормалното въпреки отмяната на ограничителните мерки

Фризьорският салон е отворил врати, но клиентите ги няма: макар кошмарът на коронавируса да приключи в Ухан, животът все още не се е върнал към нормалното в китайския град, откъдето започна да се разпространява Ковид-19.

В своя салон с празни кресла, А Пин очаква с нетърпение отново да работи, след като 11-милионният град в Централен Китай вече излезе от 76-дневната карантина.

Страхът от вируса обаче, който отне живота на над 2500 души в града, все още не е изчезнал.

„След като хората отново излязоха навън, заразата може да се завърне. Много ме е страх от това“, признава 43-годишният фризьор.

Макар жителите на Ухан да могат от вчера да излизат от града си, училищата остават затворени, ресторантите продават храна само за вкъщи, а десетки жилищни квартали трябваше отново да бъдат поставени под карантина.

В целия град жителите трябва да генерират на мобилните си телефони зелени Кю Ар (QR) кодове, с които да доказват, че са в добро здраве. Без такъв код е невъзможно да излезеш навън, да ползваш обществения транспорт и да имаш достъп до повечето обществени места.

Като резултат, улиците продължават да са пусти, а завръщането към нормалния живот изглежда още далечно.
За търговците като А Пин е изключително важно това завръщане да стане бързо. Фризьорът платил през януари наема си за три месеца напред, точно преди въвеждането на карантината, и ще трябва през идните дни да плати следващата вноска.

„Давате ли си сметка? Платих 15 000 юана (близо 2000 евро) наем, без да съм имал и един клиент“, оплаква се той.

Отново под карантина

В цял Китай хората продължават да излизат навън с маски на лицата, но животът започва постепенно да се нормализира.

В Ухан обаче властите изглежда се страхуват от нова вълна на епидемията заради отмяната на карантината.

По тази причини кметството нареди карантина да бъде въведена отново в 70 жилищни квартала от общо 7000 в Ухан, след като бяха регистрирани случаи на хора, болни от Ковид-19, които обаче не проявяват симптоми.

Министерството на здравеопазването започна в началото на този месец да включва тези случаи в данните си за заразени с новия коронавирус. Жителите изглеждат ужасени от мисълта епидемията, появила се в града им в края на миналата година, да се завърне.

В малкия си магазин 59-годишната търговка г-жа Чжоу обяснява, че жителите на града се страхуват дори да ходят на пазар и предпочитат доставките по домовете.

Тя самата признава, че се страхува да върви из града. Излиза само когато й се налага и винаги е облечена със защитно облекло, маска и ръкавици.

„Сегашният момент наистина е труден. Познавам хора, които се заразиха. Наистина е страшно“, казва тя.

Макар автомобилното движение да бе възстановено вчера с пускането на автобусите и такситата, много магазини остават затворени, а достъпът до много места продължава да е ограничен с бариери.

„Блокадата все още не е вдигната, не и в жилищните квартали. Няма голяма промяна“, обобщава Чжоу.

Трудно завръщане

Ежедневният брой на новите заразявания в Ухан спадна на практика до нула в Ухан, но не всички вярват на официалните статистики в една страна, чиито власти бяха обвинени, че са реагирали бавно в началния етап на епидемията и че дори са се опитали да заглушат първите сигнали за нея в края на декември.

Много от жителите не могат да излязат от домовете си, защото не разполагат с необходимия Кю Ар код: мобилните им телефони правят възможно проследяването на движенията им и да се разбере, че живеят в райони с висок риск или че са преминали през такива.

Това пречи на хиляди пътуващи работници да стигат до индустриализираните региони в Южен и Източен Китай, където са работните им места. Това води до загуба на доходи за много семейства в Ухан и, в крайна сметка, за целия град.

Когато се връщат на работа, „героите“ от Ухан, както ги нарича официалната пропаганда, често са поставяни под двуседмична карантина. А в Шанхай и Гуанчжоу потребителите на интернет не се колебаят да изразят недоволството си от завръщането на тези хора, които са потенциално заразени с вируса. Цзин Сюан Тън, Франс прес.

Източник: БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.