Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»Евростат: Българинът яде най-евтиното барбекю в Европа

Евростат: Българинът яде най-евтиното барбекю в Европа

България е една от страните, в които се консумира най-евтиното месо в ЕС, показват данни от анализ на Евростат, под надслов “Да си направим барбекю”, за цените на пазара на месото през 2016 година.

Българинът харчи средно по 56% на година за консумация на различни видове месо, при среден показател за ЕС – 100%, като по-евтино барбекю се открива само в Полша – 53% от средноевропейските цени, цитирани от БТА.

По данни на НСИ през миналата година средната консумация на месо на лице от домакинството е била 32 кг на човек. Най-предпочитаното за консумация месо от българина остава пилешкото – по 12 кг средно на лице годишно. Следват: свинско – 10 кг, кайма смес – 7 кг, говеждо или агнешко – по 1 кг, от други животни – 2 кг, и др.

Продължава тенденцията на спад на консумацията на говеждо и агнешко месо, като причините са по-високите цени на този вид месо, ниската покупателна способност на българите, както и липсата на традиции в консумацията на такова месо, отчитат експерти.

Пак според тях родното производство на птиче месо задоволява около 60% от пазара на месо у нас и съставлява повече от половината от търсенето на месо в страната. С промишлено производство на птиче месо се занимават над 100 ферми у нас. Над 60 ферми отглеждат стопанства с по над 1000 животни за свинско месо, а големите производители на свинско – с над 20 000 глави – са около 5–6, показват данни на експертите.

Според тях консумацията на месо в страната през 2020 година ще достигне около 38–40 килограма на човек от населението.
Най-високи са цените на месото в Дания
България е в тройката на страните от ЕС с най-ниски цени на месото, показват данни на Евростат. Другите две държави са Полша и Румъния. В Полша цените са с 47% по-ниски от средноевропейските, у нас те са с 44% по-ниски, а в Румъния – с 41,1%. Най-високи са цените на месото в Дания – с близо 40% по-високи от средните за ЕС. Ако се сравнят цените във всички държави в Европа, а не само в тези от ЕС, то най-скъпото месо е в Швейцария – със 157% над средното в ЕС. Та дори и тук най-евтино си остава месото в Полша – с цени, по-ниски даже от тези в Албания и Македония.

По-ранно проучване на “Кейтъруингс” показва, че Швейцария има най-високите цени на месо в света – 49,68 долара за един килограм говеждо месо, с близо 150% над средното ниво в света. От друга страна, неквалифициран работник в Швейцария трябва да работи само 3,1 часа, за да може да си купи един килограм месо, докато работник в Индонезия трябва да работи 23,6 часа, за да си купи килограм месо, макар в тази държава един килограм говеждо месо да струва 9,01 долара.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.