Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»Фолксваген е на път да избере Турция

Фолксваген е на път да избере Турция

Турция е фаворит по отношение на завода, който германският автомобилен гигант „Фолксваген“ планира да изгради в Източна Европа и се изтъква, че са останали само няколко незначителни уточнения преди подписването на договора. Това пише на сайта си турската секция на Дойче веле.

Твърди се, че относно избора на място за завода проучванията са към самия край и мненията са, че Турция стои най-близо. Двама души, пожелали анонимност, които следят отблизо преговорите между Фолксваген и турските му партньори са споделили пред Ройтерс, че Фолксваген до голяма степен е готов да напправи инвестиция в Турция в размер на 1 милиард евро.

Източници твърдят, че в преговорите между Фолксваген и Турция е останала за договаряне само една клауза, свързана със специалният данък върху потреблението и данъкът върху моторните превозни средства. Не се уточнява какви са били изискванията на Фолксваген в това отношение, но се изтъква, че се преговаря върху варианти, които няма да ощетят местните производители на автомобили.

Въпросът ще бъде отнесен към Ердоган

Съгласно специалният данък върху потреблението в Турция собствениците на моторни превозни средства с голям обем на двигателя се облагат с много висок данък. Затова над 90 процента от новите автомобили в Турция са с кубатура под 1,6 кубика или по-малки двигатели. „Има един отворен въпрос и това е данъчната система“, твърдят запознати и изтъкват, че ако в скоро време не се намери решение на това, за Фолксваген би било достатъчно компетентните органи да обещаят да променят занапред данъчната система. Източник твърди, че този въпрос ще бъде отнесен до президента Ердоган. Според същия източник съвсем скоро ще се обяви къде точно ще бъде построен заводът.

В новия завод ще се произвеждат марките „Фолксваген“, „Шкода“ и „Сеат“

От центрлата на Фолксваген в Германия във Волфсбург не са пожелали да коментират изявленията на двамата анонимни източници. В новия завод, който германският автомобилен гигант ще построи освен „Фолксваген“ ще се произвеждат и марките „Сеат“ и „Шкода“, които са част от компанията.

Във връзка с новия завод се отбелязва, че освен Турция Фолксваген преценява възможността за инвестиция и в България. Но според появилите се през изминалия месец твърдения, управителното тяло на Фолксваген до голяма степен е решено да изгради завода в турския град Измир, пише още Дойче веле.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.