Home»СПОРТ»Франция, с доста пестелива игра, но заслужено шампион!

Франция, с доста пестелива игра, но заслужено шампион!

Франция е новият световен шампион! Отборът загубил финала на Eвропейското преди две години и извлякъл необходимите поуки от това и с гениалната игра на суперталанти като Мбапе, Погба и Гризман успя да сломи Хърватия на финала.

Въпреки, че бяха определени от мнозина като дискусионни, двете ситуации при първия и втория гол на Франция оказаха влияние, но Франция с този потенциал, с който разполага, нямаше да е проблем да спечели.

Всъщност от това световно могат да се извлекът много поуки. Ще започна с една шеговита истина. Хърватия с население 4,1 милиона население, Индия с 1,3 милиарда, на всеки три месеца Индия „ражда“ по една Хърватия, но от години не може да премине елиминационната фаза на световните финали. Истината е че, количеството не ражда качество. За него е нужно да се работи по определена методология, да има добри школи и добри треньори.

Франция и отборите от френската лига инвестират всяка година в млади играчи от школите, всеки един тим от Лига 1 изкарва поне по един двама млади таланти. В третия отбор на световното – Белгия положението е почти същото. Държава с население идентично с нашето изкарва поне две единайсеторки, които имат потенциала да играят на финал на Световно, а ние не сме виждали такъв от далечната 98-та година.

В родината на футбола – Англия, осъзнали изоставането си в националните гарнитури от световните сили, проучиха добрия белгийски опит, докараха много добри специалисти – методолози от Белгия и резултатите са налице, Англия – полуфиналист, а гарнитурите им от 17 и 19 години световни шампиони.

Друга тенденция на това световно бе, че реактивният футбол, този с директни атаки и бързи контраатаки надделя над испанската „тики-така“, дори и фактът, че Испания отпадна рано, а отчасти практикуващия този футбол Хърватия, с повечето владеене на топката, не успя да създаде по-опасните положения срещу Франция. Самата Франция, въпреки потенциала, с който разполага в много от мачовете игра доста пестелив футбол. Единствено показаха по-разкрепостена игра в мачовете с Аржентина и Хърватия, когато бяха повели в резултата и противникът бе деморализиран и бе в затруднение да отвърне на удара.

Ако може да бъде критикуван за нещо Дидие Дешан, това е единсвеното за което може да понесе критики. Аз лично с такива играчи бих предпочел тоталния футбол, особено след като разполагаш с две много бързи крила с вкус към атаката като Павар и Ернандес и двама много подвижни и технични нападатели като Мбапе и Гризман.

Но както се казва победителите не ги съдят! Ако изключим няколкото силни минути през второто полувреме, финалния мач не бе чак толкова вълнуващ.

За сметка на това пък благодарение на офанзивната и разкрепостена игра на Белгия, малкия финал сякаш бе по-интересен. Само, че англичаните не намериха верният начин на противодействие на бъразата игра и извеждащите пасове на Еден Азар и Кевин Де Бройне. Все пак белгийците успяха да заемат третото място и оправдаха моята прогноза, че ще играят поне полуфинал. Определено стилът практикуван от момчетата на Роберто Мартинес бе най-атрактивният, най-приятният за гледане футбол, а и мисля, че Еден Азар, заслужаваше повече приза „Златната топка“ от Лука Модрич. Но футболът е и политика и не се знае какво стои зад това решение…

Мехмед Мехмедов

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.