Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Германия обяви Турция и още 130 страни за „рисков регион“

Германия обяви Турция и още 130 страни за „рисков регион“

Германия обяви Турция за „рисков регион“. Който все пак реши да пътува до Турция, при завръщането си ще бъде поставен под 14-дневна карантина. Същото важи за още 130 страни по света. Една от тях е в ЕС.

Тази седмица Германия отмени предупрежденията за пътуване до почти всички страни в ЕС. Над 130 държави по света обаче бяха включени в списъка на рисковите региони, съставен от института „Роберт Кох“.

Списъкът ще бъде актуализирн редовно, обявиха от института. В момента в него е включена и една страна от ЕС – Швеция. Както и любими туристически дестинации на германците като Египет, Тайланд и Мароко. Тунис, Нова Зеландия и Австралия обаче не са обозначени като „рискови региони“.

Кога една страна е „рисков регион“?

Решаващ за категоризирането като „рисков регион“ е броят на новите случаи на зараза с коронавирус: ако в рамките на една седмица в дадена страна бъдат регистрирани повече от 50 заразени на 100 000 души, то Германия вече я възприема като „рисков регион“. Но и дори броят на новите инфекции да е под 50, също може да се стигне до категоризирането като „рискова страна“ – при недостатъчни капацитети за провеждане на тестове или незадоволителни мерки за ограничаване на разпространението на заразата. „Ще бъде взимано предвид и това дали страните дават надеждна информация за актуалната ситуация“, казват от „Роберт Кох“.

Особено Турция е силно засегната от решенията на Германия. Това е една от любимите туристически дестинации на германицте. „Научните аргументи за това решение са трудноразбираеми за нас“, беше обявил преди седмица турският външен министър Мевлют Чавушоглу. А президентът Ердоган настоя за отменяне на ограниченията за пътуване до Турция.

Какво означава това?

Пристигащите в Германия, които са пребивавали в рисков регион, трябва да имат предвид, че ще бъдат поставяни под 14-дневна карантина.

Миналата седмица Германия удължи ограниченията за пътуване до над 160 страни по света. Те важат до 31 август. Едно е ясно: за рисковите региони ограниченията със сигурност няма да бъдат отменени по-рано.

Източник: Дойче веле

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.