Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»От Турция в Гърция са преминали 135 844 мигранти

От Турция в Гърция са преминали 135 844 мигранти

Турският министър на вътрешните работи обяви броя на мигрантите, напуснали страната през последните дни, предаде БГНЕС, цитирайки Анадолската агенция.

Броят на мигрантите, преминали от турска територия в Гърция, е достигнал 135 844 души, съобщи министър Сюлейман Сойлу.

„Към 9.00 часа на 4 март броят на мигрантите, преминали от Турция в Гърция през провинция Одрин, достигна 135 844“, написа той в Туитър.

Сойлу определи като „срамно и незаконно“ решението на Гърция да спре разглеждането на молби за предоставяне на убежище за един месец.

„Това срамно решение е абсолютно незаконно“, написа той в Туитър.

Вътрешният министър напомни, че Управлението на Върховния комисар на ООН по въпросите на бежанците е определило действията на Атина като противоречащи на Женевската конвенция за статута на бежанците и нормите на европейското право в областта на миграцията и убежищата.

Потокът от мигранти към гръцката граница не спира. Гръцките сили за сигурност използват сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръснат и отблъснат мигрантите.

Турция осъди гръцкото насилие над мигрантите

Анкара осъди насилието на гръцките военни спрямо мигрантите.

Ръководителят на управлението на връзки с обществеността към администрацията на турския президент Фахретин Алтън осъди позицията на гръцките власти спрямо мигрантите, насочили се към Европа.

„Гърция, която спря да разглежда молби за предоставяне на временно убежище и използваща сълзотворен газ спрямо мигрантите, не може да говори за морал“, написа в Туитър Алтън.

Той обърна внимание върху насилието, което гръцките власти упражняват върху мигрантите. Те се отнасят жестоко с тях, а след това прехвърлят вината на Турция, добави Алтън в туита, написан на английски език.

„Става дума за продължаващи с години двойни стандарти и двуличия, с които вече сме свикнали. Разбираемо е, че Европейският съюз се опитва да помогне на Гърция, за да предотврати мигрантски поток към Европа“, отбеляза Алтън.

Според него именно така през последните 9 години Европа се е опитвала да осигури безопасността си.

Алтън смята, че е време Европа и международната общност да вземат мерки, за да сложат край на трагедията в Сирия и да спрат Башар Асад. Той отбеляза, че всички инициативи на международната общност трябва да бъдат насочени в подкрепа на Сирия, а не на Гърция.

Турция е трябвало да промени своята миграционна политика, използвайки всичките си ресурси не за да спира мигрантски поток в Европа, а за да окаже помощ на мигрантите и бежанците в зоната на Идлиб.

„Турция използва своите икономически и военни ресурси единствено за тази цел. А ЕС все още е загрижен за мигрантски поток в Европа“, подчерта представителят на президентската администрация.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.