Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Германия премахна статуята на Ердоган

Германия премахна статуята на Ердоган

Властите в германския град Висбаден, федерална провинция Хесен, демонтираха 4-метровата позлатена статуя на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, която беше издигната в рамките на фестивала на съвременното изкуство „Висбаден биенале“.

Местната пожарна е премахнала фигурата на турския държавен глава от Площада на германското единство тази нощ, съобщи полицията в Туитър.

„От наша гледна точка операцията е преминала мирно“, съобщиха правоохранителните органи. За демонтажа е използван кран. Като причина за премахването на статуята на Ердоган местните власти посочват, че „не могат да осигурят безопасността“ около него.

Статуята, която беше поставена от неизвестни лица в понеделник вечерта, стана причина за ожесточени спорове и дискусии за границите на свободното изкуство. По-рано на нея се появиха надписи, включително с нецензурно съдържание. Въпреки това много привърженици на Ердоган с голямо удоволствие се фотографираха на нейния фон, държейки в ръце турското знаме.

Вчера нещата стигнаха до словесни сблъсъци между привърженици и противници на турския президент. От полицията съобщиха за „агресивни настроения“.

Фестивалът „Висбаден биенале“ се провежда тази година под девиза „Лоши новини“. Той е прочут със своите провокативни обекти. ТАСС/БГНЕС

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.