Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Германски министри искат мерки срещу пропагандата на Ердоган

Германски министри искат мерки срещу пропагандата на Ердоган

Германският министър на външните работи Зигмар Габриел и германският министър на правосъдието Хайко Маас призоваха вчера за засилен контрол на джамиите, които разпространяват „пропагандата“ на турския президент, съобщава АФП, като отбелязва, че това е последният епизод на кризата в германо-турските отношения, която се задълбочава от месеци.
Преди това Зигмар Габриел обвини привърженици на Ердоган, че отправят заплахи срещу съпругата му.

Ние трябва да внимаваме за това мюсюлманските общности в Германия да не попаднат под влиянието на президента Ердоган, посочват двамата германски министри в статия в сп.“Шпигел“, цитирано от БТА.

В никакъв случай не можем да толерираме паралелни общества или дори контраобщества, отбелязват Зигмар Габриел и Хайко Маас. Ние не трябва също да подценяваме опасностите, които произтичат от държавните организации на Ердоган в Германия, изтъкват двамата министри социалдемократи. Те искат също Германия да защити хората, които се обявяват срещу пропагандата на Ердоган.

Този призив е отправен, след като Ердоган призова турците в Германия да не гласуват за нито една от трите големи партии на парламентарните избори на 24 септември, а именно – Християндемократическия съюз, Германската социалдемократическа партия и Зелените, определяйки ги като „врагове“ на Турция.

В Германия живее най-многобройната турска диаспора в света, наброяваща 3 милиона души. Техните джамии или религиозни общности са управлявани пряко от турската Дирекция по религиозните въпроси чрез нейната организация DITIB, която изпраща имами в Германия.
Особено след опита за преврат в Турция през юли 2015 г. турски сдружения бяха обвинени, че разпространяват все по-агресивната политика на Ердоган спрямо германските лидери.
Афера за шпионаж от имам от DITIB тласна Берлин да възприеме твърд тон.
Германският външен министър обвини освен това привърженици на Ердоган, че са заплашвали неговата съпруга, защото са се почувствали насърчени от нападките на турския лидер.
Ердоган засили в последно време нападките по адрес на германски отговорни представители, включително директно срещу Зигмар Габриел.

Турция никога няма да позволи създаване на кюрдска държава в Северна Сирия

Турция „никога няма да позволи“ кюрдските милиции, които тя разглежда като „терористи“, да създадат кюрдска държава в Северна Сирия, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от АФП. “Ние не позволяваме и никога няма да позволим създаване на така наречена държава от ПДС (Партията на демократичния съюз), СЗН (Силите за защита на народа) в Северна Сирия”, посочи Ердоган в Анкара в изказване пред кметове на общини.

Турция разглежда Партията на демократичния съюз и военното й крило Сили за защита на народа като разклонение в Сирия на ПКК, обявена за терористична организация от Анкара, САЩ и ЕС.

Партията на демократичния съюз провъзгласи през март 2016 г. полуавтономна администрация в Северна Сирия.

САЩ са съюзник на Силите за защита на народа в борбата срещу групировката ИДИЛ и им предоставят оръжия. Това предизвиква недоволството на Турция, която се опасява от създаване на зона под контрола на кюрдите до своята граница.

Анкара заплаши многократно през последните седмици с военна намеса специално в кюрдския „кантон“ Африн в Северозападна Сирия.

Турция предприе вече сухопътна офанзива в Северна Сирия през август 2016 г. с цел да отблъсне ИДИЛ от своята граница и да попречи на сливането на различните зони, контролирани от Силите за защита на народа.

“Каква е тяхната цел? Да създадат терористичен коридор в Северна Сирия, който достига до Средиземно море”, посочи Ердоган, като увери, че Турция ще води борба с тези “терористични организации” “навсякъде, където ги срещне”.

Ердоган отправи тези послания вчера след визита в Анкара миналата седмица на началника на генералния щаб на иранската армия генерал Мохамад Багери, която бе посветено на борбата срещу кюрдските бунтовници.

На въпрос след визитата за възможна турско-иранска операция срещу кюрдските бунтовници в Северен Ирак, Ердоган заяви, че такава възможност е „винаги в дневния ред“.

Същевременно Турция категорично се противопоставя на референдума за независимост на Иракски Кюрдистан, насрочен за 25 септември, въпреки добрите отношения, които поддържа с иракския кюрдски лидер Масуд Барзани.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.