Home»АКТУАЛНО»Глобалното затопляне е намалило добива на четирите най-отглеждани реколти

Глобалното затопляне е намалило добива на четирите най-отглеждани реколти

Глобалното затопляне е намалило добива на четири от най-популярните реколти в световен мащаб, показва ново проучване, цитирано от агенция “Спутник”.
Коментирайки резултатите, един от авторите на изследването проф. Сентхолд Асенж от Университета във Флорида заяви, че дори и най-малката промяна в температурите ще има огромен ефект върху реколтите. „В това конкретно изследване ние разглеждаме как температурите ще се отразят на някои основни култури като пшеница, ориз, царевица и соя. Ние установихме, че всяка промяна или увеличаване на температурите ще има доста голям ефект върху добива и продукцията на основните посеви“, заяви той.
По думите му не във всички страни по света ефектите ще са еднакви, като някои държави са по-застрашени от други. Реколтата на „царевицата в САЩ ще спада с 10% за всеки градус глобални температурни промени“, посочи той.

Въпреки това според проф. Асенж в някои страни увеличаването на температурите е довело и до увеличаване на реколтите. „В Северен Китай можем да видим 2-процентово увеличение за всеки градус. Същото се отнася и за ориза и царевицата във Франция, където наблюдаваме 4-процентово увеличение. За някои реколти, като царевицата, увеличаването на температурите предоставя по-голям период за растеж, което на свой ред увеличава добива“, заяви Асенж.

Въпреки това масовият ефект от глобалното затопляне ще е негативен, като покачване с 4 градуса може да причини намаление на добива на пшеница, ориз, царевица и соя с близо една четвърт. „Тези култури осигуряват две трети от световните запаси на храна в момента, така че на теория бихме могли да загубим доста голяма част от основната продукция“, допълни той.

Изследването е било проведено от учени в Китай, Германия, Белгия, Италия, Франция, Испания, Филипините и САЩ. Според него различните видове реколти реагират по различен начин на промените в околната среда и призовават за провеждане на усилен анализ на местно ниво. „Влиянието ще варира за посеви и региони и може да си взаимодейства с промените във валежите и наличието на въглероден диоксид в атмосферата“, се казва в текста на изследването.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.