Home»ЗДРАВЕ»Глобалното затопляне води до ръст на зоонозните заболявания, предупреждава турски експерт

Глобалното затопляне води до ръст на зоонозните заболявания, предупреждава турски експерт

Глобалното затопляне води до увеличение в Турция на зоонозните заболявания, типични за тропическия климат, предупреждава турски експерт, цитиран от „Хюриет дейли нюз“, съобщи БТА.

Според Микдат Кадъоглу, ръководител на катедрата по метеорология на Истанбулския технически университет, със затоплянето на климата може да се очаква засилване на явления като суши, наводнения, горски пожари, нашествия на скакалци и епидемии.

„Със затоплянето на Турция се наблюдава увеличаване на зоонозните заболявания – болести, предавани от животни на хора, както е в тропическия климат“, каза експертът.

Комарите, които убиват 1 млн. души годишно и причиняват малария и други подобни заболявания, са на първо място сред тези опасности, смята Кадьоглу.

Ученият алармира, че броят на комарите в страната рязко се е увеличил. Той обърна също така внимание, че Световната здравна организация (СЗО) категоризира региона на Югоизточен Анадол в Турция като „малариен регион“.

„В бъдеще Турция ще трябва да обучи повече специалисти по тропически болести и да открие повече амбулатории за тропически болести“, смята експертът, според когото особена тревога будят болести като вируса на западнонилската треска.

Експертите вече предупредиха общините и жителите на западните крайбрежни окръзи на страната да вземат строги мерки срещу опасността от вируса, който само за седмица причини 11 смъртни случая в Гърция, напомня сайтът.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.