Home»Uncategorized»Готова ли е колата ви за зимата?

Готова ли е колата ви за зимата?

Тръгнаха проверки за готовността на автомобилите за работа при зимни условия. Температурите стават все по-ниски, студените месеци настъпват уверено, а с това идва и нуждата от подготовка на автомобила за зимни условия.

Според новите разпоредби водачите са длъжни да осигурят своята безопасност и тази на околните, като снабдят возилото си с подходящи гуми. Грози ги риск от глоба, ако след 15 ноември не се движат със зимни гуми или са с гуми, чийто грайфер е под 4 мм. Подмяната на четирите гуми със зимни е препоръчителна, защото материалът, от който са изработени, прави по-добро сцепление с пътя при зимни условия и осигурява два пъти по-кратък спирачен път.
Освен вида на гумите от голямо значение е колко стари са те и каква е дълбочината на грайфера им. Употребяван повече от три сезона комплект е добре да бъде подменен. Това на практика се явява най-сериозният разход при подготовката на автомобила за зимата. Средно за четири гуми са необходими поне около 500 лева.

С времето, освен че грайферът намалява, се променят свойствата и на самия каучук, от който са изработени гумите. В случай че е нужна само подмяна без покупка, цената на услугата варира, като минимумът е около 6–10 лева за брой. При изправяне на джанта цената скача на около 10 лева за брой. Реглажът на предница може да струва 30–35 лева.

Тестваме безплатно автомобила в СБА преди зимата

До 11 ноември всички български шофьори ще могат напълно безплатно да проверят техническото състояние, светлините и гумите на своите автомобили преди началото на зимния сезон. Това ще става в пунктовете на Съюза на българските автомобилисти (СБА) в страната, както и в сервизите на „Мото-Пфое“. Освен профилактични прегледи, водачите ще могат да получат консултации за чистачки, зимни течности и др. Те се плащат само ако се налага подмяна на части.

Както всяка година, акция „Зима“ започна на 1 ноември и ще продължи до края на месеца. В рамките на кампанията униформените служители ще проверяват автомобили, водачи, пешеходци, каруци, велосипедисти, а също и за толерантност на пътя между отделните участници в движението. Автомобилите ще се проверяват за изправност на фаровете, чистачките, устройствата за почистване на стъкла и дебелината на грайфера на гумите. При нарушения ще бъдат налагани санкции.

От началото на годината в страната са станали 5690 тежки катастрофи с 534 загинали и 7161 ранени хора. В сравнение със същия период на миналата година жертвите са с 54 по-малко.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.