Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Група турски интелектуалци се обявиха в защита на певицата Сезен Аксу

Група турски интелектуалци се обявиха в защита на певицата Сезен Аксу

Над 200 турски интелектуалци, сред които и нобеловият лауреат Орхан Памук, а също познати от сериалите актьори като Берен Саат, както и редица изпълнители, писатели и журналисти са се подписали под декларация в защита на поп певицата Сезен Аксу.

Декларацията е по повод изявите на представители на религиозните консервативни среди, които буквално „предприеха линч“ срещу Сезен Аксу заради текст в нейна песен от 2017 г., в която се споменава: „Изправени сме пред поличби. Вървим към апокалипсис. Поздравете онези невежи Ева и Адам (Хавва и Адем)…“.

С пет години закъснение представителите на религиозните консервативни кръгове скочиха срещу Аксу, като недоволстват, че „е посмяла да обижда пророка Адам и Ева, наричайки ги невежи“.

Лидерът на националистите Девлет Бахчели, а след това турският президент Реджеп Тайип Ердоган се присъединиха към недоволството.

Ердоган пред събралите се на петъчната молитва в джамията Бююк Чамлъджа в Истанбул заплаши, че „ще откъсне езиците“ на тези, които „обиждат“ Адам.

В интерес на истината президентът не назова името на певицата, но думите му още повече настроиха отрицателно критиците на Сезен Аксу.

Декларацията на турските интелектуалци е адресирана основно към турския президент.

„Реакция на възмущение предизвикаха у нас думите на президента и председател на Партията на справедливостта и развитието Реджеп Тайип Ердоган, които са насочени срещу Сезен Аксу и срещу творческата й свобода. Ние решително се обявяваме против атаките срещу Сезен Аксу, която композира и изпя хиляди песни, които представляват културното наследство на тези земи. Ние не искаме да живеем в страна, в която интелектуалците – певци, актьори, писатели живеят под заплаха за „откъсване на езика“. Заявяваме, че всички сме заедно със Сезен Аксу и че тя няма да бъде оставена сама“, се посочва в декларацията, която е публикувана във в. „Дувар“.

Интересен факт е, че Сезен Аксу преди години бе сред най-горещите застъпници на политиката на Ердоган за премахването на забраната за носене на забрадки от консервативните туркини, заради което тези среди буквално я боготворяха.

Вероятно поради тази причина някои журналисти като Нагехан Алчъ, които са близки до Ердоган, сега се обявиха в защита на Сезен Аксу, припомняйки тези заслуги на певицита в авторска статия във в. „Хабертюрк“.

В навечерието на изборите за втория мандат на управляващата ПСР певицата публично се обяви в подкрепа на Ердоган, с което настрои срещу себе си застъпниците на лаицизма (светските среди).

Въпреки това обаче опозиционни светски политици я защитиха срещу реакциите на консервативните ислямисти и на президента.

По време на протестите за парка Гези певицата, смятана за поп иконата на Турция, се обяви в подкрепа на протестите на младите хора, което вероятно я дискредитира в очите на власт имащите. Стигна се до острите реакции. Само времето ще покаже дали президентът Ердоган ще се опита да ги потуши.

Източник: БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.