Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»„Значителна победа на справедливостта”: Осъдиха Ратко Младич на доживотен затвор

„Значителна победа на справедливостта”: Осъдиха Ратко Младич на доживотен затвор

Бившият военен лидер на босненските сърби Ратко Младич бе осъден миналата сряда от Международния трибунал за военните престъпления в бивша Югославия на доживотен затвор, след като бе признат за виновен по 10 точки от обвинението за геноцид, военни престъпления и престъпления срещу човечеството, предадоха информационните агенции, цитирани от БТА.

„Отчитайки тежестта на престъпленията, за които е признат за виновен обвиняемият, включително за геноцид и масово изтребление на хора, като престъпления против човечеството, съдебният състав осъжда Младич на доживотен затвор“, каза председателстващият съдия Алфонс Ори.

Мотивите на трибунала са, че Младич „значително е допринесъл за извършване на геноцида в Сребреница и други военни престъпления на територията на Босна и Херцеговина“.

Съдът реши, че с действията си Младич значително е допринесъл за геноцида над мюсюлманското население в Сребреница, че е тероризирал населението на Сараево, нареждал е да се взимат заложници.

Младич е осъден по 10 от 11 точки на обвинението. Това е присъда на първа инстанция, която може да бъде обжалвана.

Прокуратурата на трибунала в Хага в заключителната си реч в края на миналата година поиска от съдебния състав да осъди Младич на доживотен затвор с мотива, че една по-малка присъда би била обида за жертвите, живите и мъртвите, обида за правосъдието.

С доживотната присъда на Ратко Младич и тази на неговия политически съратник Радован Караджич на четиридесет години затвор Международният трибунал за бивша Югославия окончателно ще приключи работа на 31 декември с общо 161 обвинени лица.

Присъдата на Младич беше обявена в негово отсъствие, тъй като той трябваше да бъде изведен принудително от залата, след като се развика на съдиите. Емоционалният изблик дойде, след като съдия Орие отхвърли искането на защитата днешното заседание да бъде прекратено, тъй като Младич има високо кръвно и не е в добро здравословно състояние. След изненадваща почивка от 45 минути адвокатът на Младич – Драган Иветич, помоли съдиите днешното четене да бъде прекратено, тъй като клиентът му не се чувства добре. По думите му кръвното на Младич е много високо и три пъти е било измерено от медицински сестри.

Според адвоката състоянието на подсъдимия се определя като хипертонична криза и продължаването на заседанието може да доведе до „фатални“ последствия. След като получи отказ, Младич стана от мястото си и започна да крещи. „Те лъжат, вие лъжете. Не се чувствам добре“, развика се той на сръбски, преди да бъде отведен насила от двама охранители.

„Значителна победа на справедливостта”

Присъдата му беше приветствана от комисаря на ООН за човешки права Зеид Раад ал Хюсеин, който я нарече „значителна победа на справедливостта“. По думите му решението на трибунала е „предупреждение за извършителите на подобни престъпления, че те няма да избягат от правосъдието, независимо от това колко са влиятелни… Те ще бъдат подведени под отговорност“, посочи той.

„Касапинът от Босна“ е заловен в малките часове на 26 май 2011 г., след като се укрива в продължение на 16 години. В тази нощ четири автомобила с представители на силите за сигурност влизат в село в Северна Сърбия докато всички все още спят. Те откриват Младич в двора на къща, принадлежаща на братовчед му и го отвеждат в Белград. След силен натиск от страна на Брюксел сръбските власти го предават на Трибунала.

Ратко Младич е обвиняван в преследване и насилствено изселване на мюсюлманско население от Босна и Херцеговина, бомбардировки и обстрел на град Сараево, геноцид, преследвания и депортация на жители на Сребреница, както и взимане за заложници на военни наблюдатели от ООН.

През годините 74-годишният Младич претърпява няколко сърдечни удара, които влошават здравето му.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.