Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Хиляди ученици се събраха на протест срещу климатичните промени

Хиляди ученици се събраха на протест срещу климатичните промени

Хиляди ученици се събраха в германския град Хамбург като част от световен протест, призоваващ за действия за спиране на глобалното затопляне, предаде „Асошиейтед прес“.

Днешният протест в пристанищния град в Северна Германия е оглавяван от шведската тийнейджърка активистка Грета Тунберг, която придоби известност с кампании срещу климатичните промени, пише БТА.

През януари 16-годишната активистка държа реч пред Световния икономически форум в Давос, Швейцария, като се обърна към правителствените и бизнес лидери: „Искам да се стреснете. Искам да почувствате страха, който изпитвам всеки ден“.

На протеста в Хамбург учениците носеха плакати с лозунги като „Протестирай сега или плувай по-късно“, имайки предвид покачването на нивото на световния океан и топящите се ледници, и „Обичаме те, Грета“.

Ораторите на протеста отправиха нападки също към плановете на Германия да се откаже от използване на въглища до 2038 г., срок, който активистите считат за твърде дълъг, за да спре глобалното затопляне.

Подобни протести са планирани в десетки европейски градове и на други места.

Реакциите на протестите от страна на германските власти бяха смесени, като някои критикуваха факта, че учениците пропускат часове, за да участват в тях, отбелязва агенцията.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.