Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Хулуси Акар: Анкара е против създаването на съюзи в рамките на НАТО

Хулуси Акар: Анкара е против създаването на съюзи в рамките на НАТО

Редица европейски държави се опитват с деструктивни стъпки да затвърдят ролята си на водещи играчи и центрове на сила в Източното Средиземноморие. Това заяви министърът на националната отбрана на Турция Хулуси Акар.

Според турския министър такъв курс няма да доведе тези страни до желания резултат.

„НАТО е отбранителен блок. Всички действия трябва да се координират между съюзниците, а създаването на вътрешни съюзи в рамките на организацията е начин да се отслаби и разпадне отбранителната мощ на ЕС и НАТО. И те го виждат. Въпреки това редица държави, поради егоизма и политическите амбиции на своите лидери, не обръщат внимание на това. Така те увреждат НАТО и застрашават сигурността на Европа“, каза Акар.

Относно борбата с тероризма, ръководителят на турското министерство на отбраната припомни, че Турция е отворила нова глава в борбата с тероризма през 2015 г.

„Единствената цел на турските въоръжени сили в региона са терористите, където и да се намират. От 24 юли 2015 г. до днес са неутрализирани 18 609 терористи“, каза Акар.

БГНЕС

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.