Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»Илияна Йотова: България трябва да изчисли рисковете от излизането на Великобритания от ЕС

Илияна Йотова: България трябва да изчисли рисковете от излизането на Великобритания от ЕС

Българската държава трябва да изчисли максимално възможните рискове от излизането на Великобритания от Европейския съюз. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова, която откри в София дискусия, посветена на 20-ата годишнина на Евроклуба към Българската търговско-промишлена палата. По думите й каквото и да е отражението от Брекзит то няма как да не засегне страната ни, защото България е част от ЕС. Затова България трябва да бъде готова за това – от запазването на интересите на работната ръка – до статута на българските граждани, както и до конкретните бъдещи икономически и търговски отношения с Великобритания.

Предизвикателствата пред новата Европейската комисия са много, добави вицепрезидентът. Йотова е притеснена как ще се формира новата финансова рамка на ЕС. Тя припомни, че преди две години е била представена многогодишната финансова рамка. Още тогава европейските страни са се били разделили на т.нар. „приятели на кохезията“ и такива, които се определят като „група на пестеливите“. Все още този спор не е решен напълно.

ЕС е изправен пред доста предизвикателства – най-голямата тема е темата за сигурността. „Говорим за вътрешната сигурност, за европейска, за бежанска, за миграционна криза“, заяви Илияна Йотова. Според нея, желанието на много страни да осигурят повече средства в тези сектори, не трябва да става за сметка на кохезионната политика. Тя счита, че кохезионната политика е една от най-успешните политики. „Моето категорично мнение е, че кохезионната политика трябва да продължава да действа като философия“, допълни вицепрезидентът. БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.